insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Möbelolja, Selder & Company

100%ig torkande, giftfri olja av finaste kvalitet för behandling av snickerier och möbler i alla träslag och ger en djup och vacker lyster, dessutom helt utan fiberresning. Möbelolja, Selder & Company.

Fri från ämnen som traditionellt får linolja att gulna,  Betakaroten, tokoferol och klorofyll.

Teknologi
Oljan från Selder består av torkade (oxiderade) fettsyror som är vattenavstötande och motstår fetter, petroleumprodukter och salter. Den står även emot syror som förekommer i hushåll som t.ex ättika, citron och vin. Oljan tränger in till ett djup av 1,5-3 mm i alla typer av trä och ger en djup lyster som man inte kan nå med vax, syntetiska oljor eller andra behandlingar som endast lägger sig på ytan.

Oljan är utvunnen ur linolja genom en unik raffineringsprocess. Oljan reagerar med luftens syre och bildar då en naturlig polymer som fäster permanent i trä. Möbeloljan är helt fri från lösningsmedel och därför reser sig inte träfibrerna vilket gör att ingen efterslipning behövs.

Matt eller blank
Skapa den ytan du önskar. Från silkesmatt till högblank genom att välja en grövre eller finare polering. Önskar man en ännu hårdare och glansigare yta kan man efterbehandla med Linoljefernissa (art.nr 5558)

Läs fullständigt produktblad nedan.

Åtgång
Hur mycket olja det går åt till ett projekt beror på många olika omständigheter. Generellt kan man säga att 1 liter olja räcker till 10 kvm vid ett djup på 1,5 mm. I miljöer med hög slitage bör man få ner oljan till 3 mm och då går det åt dubbelt så mycket olja. Därutöver beror det även på träsort, hur poröst och tort trät är.

Bruksanvisning
För en fullständig bruksanvisning, se PDF-filen nedan.

  • Slipa ytan med minst 180 korn slipduk. Värm sedan oljan.
  • Sprid ut oljan väl. Tänk på att trä suger ojämt, fördela därför oljan till de platser trät forfarande absorberar möbeloljan.
  • Tvätta penslar och kärl med stark såpa, t.ex grovsåpa.
  • Låt oljan suga in under en halv till en och en halv timme.
  • Avlägsna allt överskott.
  • Låt oljan oxidera under minst ett dygn.
  • Polera till önskad glans.

Varm olja
Möbeloljan ska värmas till 130 grader. Det är dock ingen fara att arbeta med en sådan varm olja. Oljan har nämligen svag värmeledningsförmåga vilket gör att du kan doppa fingret i, eller stryka penseln mot handen utan att du bränner dig. Kokpunkten för oljan är 300°C. 

Tänk på att
Alla porösa material som fuktats av linolja,  t.ex trasor riskerar att självantända och ska därför brännas, torkas på öppen icke brandfarlig plats eller dränkas i vatten innan de kastas bort.

Hälsa och arbetsskydd
Sörj för god ventilation. Inget andningsskydd behövs. Tänk på att värmeledande material så som metallföremål blir mycket heta i samband med arbete i varm linolja. Själva linoljan leder inte värme, men metallen gör.

 

Mängd i förpackningen. 1 liter

 

Selder & Company

 Tyvärr ingår inte denna produkt i vårt sortiment för tillfället.

Till butikens startsida »

Sitemap »
Produkter

Information

Handla