insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Ritkol

Köp kolpennor och ritkol i set online

Kolpennor, ritkol eller teckningskol – kärt barn har många namn men användningsområdet är detsamma för att måla med kol. Detta används till att teckna i skalor av grått och svart. I vårt sortiment finns både mjuka och hårda kolpennor, naturkol och syntetiska kolkritor. Vi erbjuder även set med ritkol i olika toner – ljus, mörk och medium. Att teckna i kol kan vara en utmaning när det handlar om att skapa effekter genom svarta nyanser, men vi lovar att det är riktigt roligt när du väl har kommit igång.

Tips för att rita och teckna med kol

För att lyckas att måla med kol behöver du till att börja med att ha rätt typ av papper. Pappret ska ha en grov yta som passar för kolet. Du ritar med kolpennor genom att lägga olika mycket tryck på pennan eller kritan. Med mer tryck får du en mörkare färg och tätare linjer för områden som du vill markera lite extra. När du har tecknat klart med kol är det viktigt att fixera teckningen, detta eftersom att kolet annars riskerar att smetas ut över hela pappret. Det finns speciella fixativ som sprejas över teckningen och som gör att kolet inte färgar av sig eller förändras på något sätt. Var noga med att låta det torka ordentligt.

Vad är teckningskol?

Teckningskol består av upp till 95 procent kol och torrdestilleras i speciella ugnar som inte innehåller någon syre alls. Materialet torkas i temperaturer på 250 grader vilket gör att all vätska och gas som finns i träet försvinner. Ritkol tillverkas ofta av tunna pilträkvistar, men även lindträ kan förekomma. Teckningskol förekommer både som kolkritor, kolpennor och skisspennor. Varje typ av teckningskol har sina unika egenskaper och kan passa olika bra beroende på vad det är som du ska rita. Att teckna med kol innebär många spännande möjligheter, särskilt när du använder dig av ett speciellt träkol som är framtaget enbart för användning i konstnärliga sammanhang, både i form av hobby och professionellt.

Läs mer

Köp kolkritor att måla med

Investera i kolkritor och låt din kreativitet flöda helt fritt. Att rita med kolkritor är annorlunda men samtidigt väldigt givande. Genom små förändringar, som trycket på pennan, skapar du olika nyanser i linjer och skuggningar. Kolkritorna finns i flera varianter och beroende på hårdheten kan de användas till allt från tydliga, markerade detaljer eller vacker skuggning. Det är ett roligt att rita med kol och något som alla i familjen kan vara med på. Precis som med allt annat så ger övning färdighet, men någonstans måste du börja. Vårt förslag är att testa med ett set kolpennor för att börja experimentera och sedan prova dig fram med olika tekniker.


Produkter

Information

Handla