Hjärtan är en fin juldekoration. I den här guiden lär vi hur vi gör ett julhjärta som passar fint att dekorera med i t.ex. fönstret.
Svårighetsgrad: Medel Tidsåtgång: ca: 30 minuter exkl. torktider
Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.
Steg 1
Börja med att gjuta upp hjärtat i formgips. När du gjutit upp två stycken halvor är det dags att sätta igång. Om du fått ojämnheter så lägger du ett sandpapper på en plan yta (kornstorlek ca 120) och slipar ner ojämnheterna så du har två ganska plana ytor. Då blir det lättare att sätta ihop hjärtat.
Steg 2
När du är nöjd med slipningen är det dags att borra upp hålet för kroken. Man kan även borra efter man limmat, men på det här sättet limmar man fast kroken samtidigt som man limmar ihop hjärtat, vilket blir lite effektivare. Passa in hjärtat så gott det går och håll ihop ordentligt. Ta ett vanligt träborr och borra där du vill ha din krok. Vi använde en borr av storlek 4. Borra några cm djupt.
Steg 3
Nu ska vi tillverka kroken. Ta en rejält tjock ståltråd och klipp av. En bra tråd är blomtråd som du hittar här nedan. Böj den sedan med hjälp av en lämplig tång. När du fått till öglan i den storlek du önskar är det dags att limma ihop hjärtat.
Steg 4
Använd ett rejält lim nu när vi limmar ihop hjärthalvorna. Limmet ska både hålla ihop hjärtat samt hålla fast kroken. Maxi bond heter konstruktionslimmet vi använder oss av och som du även hittar i butiken. Det här limmet är perfekt för att limma betong, gips, trä och mycket annat med gott resultat. När du sammafogar de två halvorna är det viktigt att "gnida" hjärtat fram och tillbaka lite så limmet får ordenligt fäste.
Steg 5
När limmet torkat kan man nu laga springan som blivit runt om, dvs om det blivit någon springa. Om man varit noga med slipningen behövs knapt någon lagning, men här visar vi hur du gör. Blanda till lite formgips. Med hjälp av fingret eller någonting annat lägger du sedan ut ett tunt lager och gnuggar in det i springan. Man behöver inte vara supernoga om gipset skulle bli lite ojämt. Efteråt ska vi ändå slipa till hjärtat.
Steg 6
Slipa hjärtat kan man göra precis hur noga man vill. Antingen använder man ett torrsandpapper på ca. 240 korn eller så använder man våtslippapper i många steg. Använder man våtslippapper i olika steg får man upp en helt perfekt yta. Då arbetar man med hjärtat nära rinnande vatten så man kan blöta och skölja mellan och under slipningarna. Börja med ett 120 korn och avsluta med ett 1500 korn. Därmellan går det bra med 600 och 1000. Hjärtat på bilden är slipat med ett 240 korn torrpapper och är lite mer "rough".
Klart! Så enkelt är det. Som vi skrev i inledningen går detta sätt bra att använda till många olika gjutformar när man gjuter med formgips. Formgipsets styrka är just att det är mycket enkelt att laga upp skador och när det härdat färdigt har det faktiskt högre tryckhållfasthet än betong. Det är med andra ord ett mycket tåligt och hårt gips. Gipset går även bra att ha utomhus.
© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.
Gips för både inom- och utomhusbruk med mycket goda egenskaper. Mycket hårt och lätt att gjuta med.
72 krIndasa Rhynodry whiteline är ett slitstarkt sandpapper (torrslippapper) 120 korn av hög kvalitet. Hög prestanda och god ytfinish.
9 krFlexOvit slippapper 120 för lack, färg, metall, glas, sten, marmor, plast och även betong.
29 krIndasa Rhynowet plus line våtslippapper / torrslippapper 1500 korn
10 krIndasa Rhynowet plus line är ett våtslippapper 600 korn av mycket hög kvalitet.
10 kr