insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Rätt gjutformmaterial till rätt projekt

Det finns många olika material att skapa gjutformar med. Det är inte alltid helt enkelt att veta vilket material man ska använda sig av till ett speciellt projekt. I den här guiden går vi genom några av de vanligaste formerna på figurer samt de vanligaste gjutformsmaterialen och lite om objektets material.

 


 Svårighetsgrad: Lätt-svårt  Tidsåtgång: ca: -


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

Läs mer

Inspirationsnummer
5079

 

Latex


Latex skapa gjutform

 

 

 

Förvulkad latex, ett populärt val för betong.

Ett av de vanligaste materialen att skapa gjutformar med är latex. Latex är ett naturgummi från gummiträd och har många bra egenskaper. Gips och betong är två material som passar bra i latexgjutformar. Man ska undvika att använda vanlig olja i gjutformar av latex, men det går bra att använda t.ex silikonolja som släppmedel.


 

Latex passar bra till gjutformar till gips och betong

 

 

 

Latex för gjutformar som inte behöver vara flerdelade.

Latex är speciellt bra att göra gjutformar av när det gäller lite enklare formar som går enkelt att dra av som en strumpa när formen är klar. Exempel på detta är t.ex ljusstakar och figurer utan allt för stora vinklar. Oftast går det bra att gjuta rakt i utan stödkappa, men om formen har lite speciella vinklar kan man ibland behöva bygga en stödkappa eller stötta upp formen med hjälp av sand för att den ska hålla formen. Det brukar gå bra att göra gjutformar i latex av objekt i gips, betong och andra hårda material som inte är porösa, t.ex glas, glaserat porslin mm. Om man är orolig att objektet inte ska hålla kan man använda vaselin, talk eller polyvinylalkohol (beroende på material) som släppmedel innan man tillverkar sin gjutform.

 


RTV-silikon (formsilikon)

Formsilikon rtv-silikon till gjutformar

 

 

Skapa gjutformar i silikon.

RTV-silikon är ett tvåkomponents gjutformsmaterial som tvärbinds i rumstemperatur. Fördelen med silikon framför t.ex latex är att man kan gjuta tjocka gjutformar på en gång och det tål att gjutas i med t.ex härdplaster m.m. Det krymper betydligt mindre än vad latex gör och är inte känsligt mot uv-ljus. Ett lite mer proffesionellt gjutmaterial kan man säga. Silikon finns i mänger mer olika varianter för olika ändamål. I följande exempel använder vi ett rtv-formsilikon.


 

Gjutform i silikon

till platta formar är rtv-silikon snabbt och enkelt

 

Skapa enkla gjutformar snabbt med rtv-silikon

Ett av de vanligaste formerna man använder rtv-silikon till är formar man kan gjuta i ett stycke. Det är oftast platta formar eller mindre formar. Då placerar man objektet i ett kärl och häller helt enkelt silikon över. Det går fort och man får mycket detaljerade stabila gjutformar. Här hittar du en guide på hur man går tillväga: Tillverka en silikonform.


Statyett gjutform av silikon

Dubbel silikonform

 

Dubbla och flerdelade gjutformar.

Ett annat område där rtv-silikon är mycket bra är vid dubbla och flerdelade gjutformar. Dubbla gjutformar behöver man ibland när objektet ser ut som här ovan på bilden till vänster. Där har vi en statyett med hål mellan kropp och armar. Skulle man pensla latex på det här får man aldrig ur formen igen. Därför tillverkar man dubbla gjutformar som på bilden till höger. Då blir det lätt att även tillverka sådana svåra formar. Dessutom kan man gjuta av riktigt detaljerade och sköra formar på detta sätt tack vare att man öppnar formen och slipper därför större vinklar som kan gå sönder när man ska dra av gjutformen.


Alginat 

Skapa gjutformar och kroppsavgjutningar med alginat

 

 

Alginat för kropp och organiska material.

Alginat används av t.ex tandläkare för att göra avtryck av tänder. Det är ett ogiftigt och allergifritt material som ger mycket exakta avgjutningar som dessutom är väldigt snabbt. Efter 3-10 minuter beroende på vilken typ av alginat man använder, är avgjutningen klar. Alginatpulvret blandas med vatten till rätt konsistens. Formen måste man använda inom 24 timmar sedan krymper materialet och förstörs. Alginat gör man oftast engångsformar med.


Gjuta av ansiktet

Gjuta av händer

 

Gjut av kroppen, ansikte och händer med alginat.

Tack vare att alginat är ett så skonsamt material används det till att gjuta av kroppsdelar med som t.e ansikten, händer, torsos mm. Det är skonsamt mot både hud och slemhinnor. När man gjuter av ett ansikte så applicerar man alginatet på ansiktet och stöttar sedan upp formen med hjälp av gipsbindor. När man gjuter av en hand fyller man oftast ett kärl och stoppar helt enkelt ner handen i kärlet. Alginat är flexibelt så att det går att ta sig ur innan det är dags att fylla på med gips eller liknande material. Alginat i sig är mycket fuktig och därför kan man inte gjuta med vad som helst i dessa formar. Gjutmaterialen måste tåla fukt. Några exempel på detta är gips, betong och polyuretan.


Gjut av frukt med alginat

 

 

Inte bara kroppsavgjutningar

Även till frukter och andra organiska material lämpar sig alginat mycket bra. Det påverkar inte frukterna tack vare sin fuktighet och så går det snabbt. En alginatform tar endast 3-10 minuter att bli färdig.

 


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.


 

Produkter

Information

Handla