insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Behandla en bänkskiva i betong med betonglack och betongtopper

Det finns många sätt att behandla sin bänkskiva i betong på. Det här är ett av de bästa och det absolut populäraste i vår butik! Betonglack och Betongtopper. Dessutom fungerar det lika bra i kök bland livsmedel som det gör utomhus eller till och med på ett golv som utsätts för både väta och slitage. Det är enkelt och ännu enklare blir det om du följer den här guiden.


Det här behöver du för att behandla bänkskivan betonglack, betongtopparFörberedelser och lite att tänka på

Innan du påbörjar att behandla din bänkskiva så finns det några saker att tänka på. Om din skiva är nygjuten så bör du vänta minst en vecka, gärna längre, innan du börjar att ytbehandla. När det gäller betonglack och betongtopper spelar det inte så stor roll för funktionen, men däremot så kommer det uppstå fuktfläckar under ytbehandlingen som kan ta ett bra tag att bli av med.

Om du ska behandla en redan använd, men obehandlad bänkskiva är det viktigt att få bort fett, flott och smuts som satt sig i skivan. Många väljer att slipa ner skivan innan och det kan fungera bra, men tänk på att fett och oljor kryper ner i betong och så långt slipar man inte ned. På oljor fäster inga ytbehandlingar. Ett alternativ är att använda sig av neutraliserande rengöringsmedel för att tvätta bort så mycket som möjligt på den använda skivan. Om man inte lyckas få bort all fett är det bästa alternativet att utesluta betonglacken. Betonglacken fungerar som en sealer som sätter sig ner i betongen, får den inget fäste så motverkar den sig självt. Då behandlar du endast med Topper som arbetar på ytan. När vi ger detta tips brukar många fråga vad skillnaden då blir och varför man ska använda betonglacken först. Betonglacken binder kalk och damm. Det gör att detta inte blandar upp sig med toppern som är själva ytan. Om dammet och kalket blandar upp sig med toppern kan den bli mjölkig. Betonglacken ger även ett djup i skivan och bryter ljuset på ett vackrare sätt än vad endast topper gör.

Ytbehandla inte en bänkskiva med betonglack där du använt olja i gjutformen! Oljan kan sitta kvar i stenen och lacken som då ska tränga ner i betongen kan i vissa fall släppa!​

Om din skiva är fuktig av tvätt eller utomhusbruk, försök låta skivan bli helt torr först.
 

Med detta sagt är det dags att sätta igång!


Slipa bänkskiva i betongLite om slipning

Många som gjuter skivor mot t.ex. formplywood eller andra material tycker det är snyggt att behålla betonghuden. Att behålla betonghuden är kanske inte idealiskt av många olika anledningar, men fungerar om man har en riktigt hård ytbehandling. Betonglack och topper som vi använder oss av i denna guide ger en mycket hård yta. Om man behåller betonghuden behöver man inte slipa speciellt mycket. Ibland kan det vara bra att slipa det absolut yttersta med ett fint handslippapper. Vill man däremot slipa skivan ordentligt ska man använda en diamantslip. Dock kräver diamantslipen en van hand för att uppnå ett bra resultat. Detta kommer vi inte gå in på i den här guiden, men däremot kan vi tipsa om en mellanväg och det är stenslippapper på excenterslip. Det är mycket lättare att få en snygg yta med hjälp av detta. Man kan göra det här i flera steg. Med ett 120 korn-papper på excenterslipen får man snabbt bort betonghuden, sedan kan man ta ett finare papper typ 600 för att fixa till en snygg yta med. Det här är både enkelt och snabbt.

Mer ingående om slipning av betong kommer i en guide vid ett senare tillfälle. Då uppdaterar vi den här texten med länken.


Använd en trasa eller mikrofiberduk till betonglackenDags att sätta igång!

På illustrationerna här har vi använt oss av en trasa. En luddfri trasa är ett av de bästa sätten att applicera betonglacken. En personlig favorit för undertecknad är att använda sig av en microfibermopp. En helt vanlig planmopp till golv. Om man klipper av denna på mitten får man en perfekt applicerare för lacket.

Fukta hela trasan, men dränk inte in den. Betonglack ska läggas i mycket tunna lager. Det första lagret är det känsligaste. Stryk mycket tunt. Många reagerar på att det blir för tunt och öser på lite extra, gör inte detta. I det första lagret finns ingenting under som stoppar så du kan i princip hälla ut en hel flaska och betongen kommer suga åt sig detta ändå, det är inte bra. Stryk tunt, men utan att det "kärvar" på skivan.

Arbeta i cirkelrörelser för bästa resultat, då slipper man ränder.

När nu skivan är behandlad första gången, ska den vila. Resultatet är nu flammigt och mjölkigt och kanske till och med randigt, detta är precis som det ska vara. Flammigheten är fukt och kommer försvinna. Torktiden är ca. 40 minuter mellan lagren. Lägg maximalt två lager på en vanlig betongskiva. Låt nu betonglacken vila ett dygn innan det är dags för topper.


Topper på bänkskiva i betongDags för två sista lager, nu med betongtopper.

Samma princip som vid appliceringen av betonglack gäller när man lägger ut topper. Två tunna lager ska läggas. Topper torkar lika fort som betonglacken gör, men det är att föredra att polera mellan lagren. Lägg därför ett lager, vänta i 24 timmar och polera sedan upp det lagret med hjälp av ett vitt skurnylon. Arbeta precis som om du polerade bilen. Detta kan du göra för hand eller fästa skurnylonet på en polermaskin. Detta gör att toppern blir tätare och får en ännu hårdare och glansigare yta.

När du polerat färdigt stryker du ut ett tunt lager topper igen, väntar 24 timmar och upprepar poleringen. Nu är det klart!

Nu behöver ytbehandlingen härda ordentligt. Vi rekommenderar att du inte blöter ner eller använder skivan på 48 timmar. Gör inga tidiga "vattentester" eller reptester då detta kommer resultera att behandlingen kan förstöras. Vill du prova så rekommenderar vi att du gör en ytbehandling på en annan liten skiva vid sidan av.

 


Tips och skötselråd för din bänkskiva med lack och topper

Betongskiva ytbehandlad med topper och betonglack

Trots att topper är ett oerhört hårt material, så hårt så man kan ha det på golv i offentliga miljöer, kan det uppstå repor. Det fina med den här ytbehandlingen är att det är lätt att fixa. Genom att blanda upp ca 5% topper i hett vatten kan man rekonditionera en hel skiva. Det är även rekommenderat att underhållstvätta skivan. Använd då 1% topper i städvattnet. Då mättar du skivan och ytan ser ut som ny under mycket lång tid. Råkar man få en fläck på skivan, t.ex. genom vinglas som stått över natten och bildat en ring, lägg en fuktig wetex-duk eller liknande över fläcken. Detta kan ta bort fläcken helt. Ibland kan man även behöva rekonditionera området. Vardaglig tvätt gör du med vatten och lite diskmedel, men använd vatten med 1% topper då och då. Toppern håller sig mycket länge i flaska som förvaras svalt och mörkt.

Den här ytbehandlingen ger ett mycket effektivt skydd, men det gör inga underverk. Var därför alltid varsam med din skiva. Låt inte glas, smuts, fett osv ligga kvar på skivan utan ta alltid bort det så tidigt du kan. Tänk även på att vax (som toppern består av) är känsligt för värme. Ställ därför inga varma kökstillbehör rakt på skivan. Använd underlägg. Om du följer dessa enkla regler så har du en snygg bänkskiva, alltid.


Behöver du tips inför rengöring av din skiva innan behandling eller har du andra frågor? Kontakta oss!


Alla produkter du behöver för att ytbehandla en bänkskiva hittar du här

Betonglack som är grunden i behandlingen. -  Betongtopper som blir själva ytan. -  Slipmaterial för att förbereda skivan innan behandlingen. - Skurnylon för att polera upp toppern - Neutraliserande rengöringsmedel om din skiva inte är ny (men obehandlad) så behöver du tvätta av den innan.

© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.

Produkter

Handla

Information