Ibland kan man behöva en stödkappa till sin gjutform. Det kan vara att man har råkat pensla sin latexform lite för tunt så den inte håller formen eller att man har en stor tung form eller en gjutform med svåra vinklar. Då är en stödkappa ett bra alternativ. Ett av de lättare sätten att skapa en stödkappa är med hjälp av gips. I den här guiden går vi genom steg för steg hur vi ska tillverka vår stödkappa.
Svårighetsgrad: Lätt Tidsåtgång: ca: 15 minuter exkl. torktider
Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.
Steg 1
I det här exemplet använder vi oss av en ljusstake som vi ska ge lite extra stöd. Det krävs inte mycket mer än en sax, gipsbindor och lite vatten. Stödkappan görs alltså innan latexformen tas av från modellen.
Nu ska vi klippa till våra gipsbindor i den storleken vi tror kommer att behövas. Det behöver inte vara några exakta mått. Gipsbindorna är enkla att arbeta med. Tänk på att inte klippa så att gipset går helt runt ljusstaken. Vi måste göra en tvådelad stödkappa så gipset ska räcka runt halva ljusstaken och lite till. Ta även fram en skål med vatten. Det är lite enklare än att blöta gipsbindorna under kranen. När man gör en stödkappa med gipsbindor blir det ganska smutsigt runt om. Skydda därför ytan där vi ska hålla på.
Steg 2
Nu är det dags att lägga på gipset på modellen. Den här stödkappan är tvungen att vara i två delar annars kommer vi inte kunna få av den när det är dags.
Doppa gipsbindorna i vatten och krama ur dem så att de inte är genomblöta. Lägg på bindan på modellen och låt den ligga en bit utanför. Se den andra bilden här ovan hur stödkappan ska se ut när vi är färdig. Som en "krans" runt om hela modellen. Att ha kransen även på undersidan som på den här bilden är inte nödvändigt till alla formar. Ibland räcker det med att man gör som på första bilden att man ställer objektet på en plan yta och går ner mot mark. Massera in gipsbidorna så "hålen" i bindorna försvinner. Beroende på hur stor vår form är och hur stort tryck det kommer vara i gjutformen varierar antalet gipsbindor vi behöver lägga på. 3-4 lager räcker till de allra flesta gjutformar.
Steg 3
När nu ena sidan är klar med "flikar" ur på sidorna så ska vi låta gipset torka ordentligt och när det torkat är det dags för att göra precis samma sak, men på andra sidan ljusstaken. För att inte de båda stödkappedelarna ska fastna i varandra behandlar vi "flikarna" med vaselin. Stödkappan behöver inte vara "pefekt" i flikarna. Det enda denna kappa ska göra är just att ge stöd. Funktion går framför utseende! När nu den sista sidan är klar låter vi gipset torka igen.
Steg 4
När vi nu tar av stödkappan kommer det knaka och braka lite. Var försiktig. Om vi skulle råkat missat med vaselinet på något ställe är det bra att ha en sax eller kniv till hands så att vi kan skära isär de båda delarna. Nu är det klart! För att sedan sätta ihop stödkappan igen kan man antingen göra det med gummisnoddar eller små klämmor runt om i kransen.
Klart! Så enkelt är det att göra en stödkappa av gips.
Stödkappor är ett bra sätt att få ner åtgången på material. Man kan gjuta större och tunnare. Vid t.ex kroppsavgjutningar av ansikten mm används alltid stödkappor för att alginatet eller kroppssilikonet inte ska tappa formen. I det här läget är det gipsbindor man använder sig av. Det är inte alltid man behöver göra dessa hela stödkappor. Ibland kan det räcka med att stötta upp de delar som utsätts för tryck.
Man kan även tillverka stödkappor i många andra material. Ett sätt vi själva använder oss ofta av när man måste ha stödkappor till mycket stora formar eller mycket tunga formar är polyuretan som är en mycket hård (finns även mjukare) härdplast, epoxi och glasfibermatta, polyskum eller det bra alternativet, pensla polyuretan på gipsstödkappan.
© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.
Vaselin används som släppmedel vid olika typer av avgjutningar och formtillverkning.
79 kr