insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Tillverka en silikonform

I denna guide går vi igenom hur man enkelt gjuter en form i silikon. Formsilikon är ett tvåkomponents silikon, s.k. RTV-silikon, som härdar i rumstemperatur. Detta silikonet är väldigt enkelt att gjuta med, det har en blå härdare som gör att man lättare ser att blandningen blir homogen. I silikonet kan man sedan gjuta många olika material som t.ex polyuretan, betong och gips.

Det finns flera sätt att skapa en silikonform på och i denna guide visar vi hur man snabbt och enkelt gjuter av ett objekt och skapar en form.


 Svårighetsgrad: Medel  Tidsåtgång: ca: 60 minuter exkl. torktider

 


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

Läs mer

Inspirationsnummer
5029

 

Steg 1

Det här behöver du för att skapa en silikongjutform

 

 

Förberedelser

Innan vi börjar är det bra att ha förberett allt man behöver till sin silikongjutning. I detta exempel ska vi gjuta av ett hjärta och behöver då följande saker: - ett hjärta som får bli vår modell. - en form att gjuta i, t.ex. en plastburk eller liknande, alternativt material som man själv bygger en form av. (Använd inte en för stor burk så åtgången av silikonet blir onödigt stor. Kanter på ca 1-1,3 cm räcker gott för låga platta objekt).

I exemplet har vi slagit ihop en liten form av trä. Man kan använda vilken träsort som helst, men man måste alltid ha släppmedel i formen. Antingen använder man talk (vid t.ex. formplyfa) eller schellack på andra träsorter. Vaselin fungerar också bra.


Steg 2

Släppmedel är bra att ha på modellen man ska gjuta av.

 

 

Behandla objektet som ska avgjutas.

När det gäller modellen, i detta exempel ett hjärta, finns det lite saker man kan tänka på. Dels när det gäller utformning och material. Är modellen i ett poröst material såsom trä, betong eller liknande är det bra att använda släppmedel på objektet så att silikonet inte tränger ner för djupt och fastnar, ta t.ex. vaselin, talk, schellack eller polyvinylalkohol beroende på material.

Tänk också på att platta eller mindre objekt lämpar sig bäst för en silikonform som man gjuter med hjälp av tekniken i denna guide. Om man ska göra en högre modell, typ satyette är det lämpligt att pensla på silikonet, då behöver man även tillsätta tixotropmedel. Ibland kan det även behövas en flerdelad form för att få ut objektet. Med detta sagt går vi genom en enkel form i denna guide. Vilken gjutformsteknik man bör välja utifrån sitt objekt kommer vi gå igenom i en separat guide. 

 


Steg 3

Placera objektet i gjutkärlet

 

 

Placera det du ska gjuta av i gjutkärlet.

Nu är det dags att placera hjärtat i formen. Ett tips är att limma fast hjärtat i botten på formen för att undvika att silikonet tränger under objektet och lyfter upp det. Ibland kan det även fungera med att ha lite vaselin under hjärtat så det "suger" sig fast i botten. Silikon är lättflytande och vill gärna ta sig in på alla ställen som det kommer åt. Även lite tyngre objekt kan med fördel limmas alternativt stabiliseras i botten med lite vaselin under.

Om du inte hittar ett lämpligt kärl för det du ska gjuta av så går det mycket bra att bygga ett i trä, mdf eller liknande material, som vi illustrerar här på bilden. Glöm inte att använda vaselin eller liknande släppmedel även på träformen.

 


Steg 4

Blanda silikon med härdaren

 

 

 

När du har stabiliserat ditt objekt i din form är det dags att blanda silikonet. Formsilikon har en blå härdare för att man lättare ska se när silikonet och härdaren är homogent. Blanda noga tills hela blandningen är ljusblå och du inte längre har strimmor av blå härdare eller vitt silikon.

När man blandar silikonet är det lätt att det blandas ner luft i silikonblandningen. Det vill man inte ha med ner i gjutningen av sin form, så det finns lite knep man kan ta till. Det första är att blanda silikonet i en jämn takt, dvs. inte lyfta upp blandpinnen för mycket då det lätt följer med luft ner i blandningen. Låt blandningen vila en liten stund efter blandningen så att luftbubblor kan ta sig upp innan du häller. Självklart fungerar även formsilikonet i vakuum, men detta tar vi inte upp i denna guide.


Steg 4

Häll i silikonet över din modell i formen

 

 

Fyll upp formen med silikonet.

Häll silikonet sakta och i en tunn stråle ner i din form, gärna från lite högre höjd så att luftbubblorna kan spricka på vägen ner i formen. Du behöver inte hälla från så hög höjd som illustrationen ger sken av, men 30-40 cm som minimum är ett bra mått att utgå från. Silikonet är lättflytande så det rinner lätt ut i din form, du behöver alltså inte flytta runt strålen för att det ska rinna ut. 

Om du har en hålighet genom ditt objekt, t.ex. hålet på bokstaven A kan man försiktigt hälla i ena kanten på hålet så att hela håligheten fylls upp. Om man häller silikonet för fort över så kan det bildas luft längst ner som inte tar sig upp, det är svårare för luften att ta sig upp om det är ett litet hål.

 


Avforma ditt objekt

 

 

Avforma objektet

När silikonet har härdat är det dags att lossa silikonformen från objektet. Härdningen varierar lite, men räkna med att det tar ca 12-24 timmar innan du kan ta ur objektet. Har du använt vaselin behöver man kanske tvätta av formen med lite mild två eller diskmedel. Sedan är det bara att talka in din nya gjutform för att göra den lite mer lättarbetad. Nu har du en gjutform som kommer hålla till många gjutningar. 

Klart! Så enkelt är det att gjuta av ett objekt med silikon!

Här följer lite teknisk beskrivning om Formsilikon - Jämför gärna med andra!

Egenskaper före härdning:
Färg: Vit (härdaren är blå för att säkra en homogen blandning)
Viskositet: 34000 MPa.s (går att förtunna med silikonolja)
Viskositet med katalysator (härdare): 26000 MPa.s

Teknisk data efter härdning:
Draghållfasthet: 4,03 MPa
Brottöjning: 401%
Rivhållfasthet: 30,31 kN/M
Hårdhet: 27° Shore A
Linjär krympning: 0,46%
Tål temperatur ner till(arbetstemperatur): -50°C
Tål temperatur upp till(arbetstemperatur):200°C

 


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.


 

Produkter

Information

Handla