insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Tillverka fotosmycken

Med hjälp av en ramberlock och resin gör du enkelt egna personliga fotosmycken. Här följer en steg för steg-guide hur du går tillväga samt extra tips och trix i slutet av guiden. Du hittar även lite extra information om resinet i denna guide.


 Svårighetsgrad: Medel  Tidsåtgång: ca: 60 minuter exkl. torktider

 


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

Läs mer

Inspirationsnummer
5028

 

Steg 1

Förberedelser inför att tillverka ett fotosmycke

 

 

 

Förberedelser

Börja med att hitta ett fotografi du vill använda och skriv ut detta. Det finns många olika sorters skrivare och ännu fler sorters fotopapper. De flesta papper fungerar bra ihop med Nordic crystal resin, men innan du lägger ner för mycket arbete, prova ditt papper.

Blanda till lite resin och häll ut det på fotot. Du märker ganska snart om fotopappret håller färgen annars "blöder" det. När du är säker på att ditt fotopapper fungerar fortsätter du enligt guiden. Om du mot förmodan skulle ha ett papper som inte fungerar, skaffa ett nytt glansigt papper. Om du ändå vill använda dig av ditt papper som inte fungerade kan man pensla över lite av limmet (E6000 på bilden, men vi rekommenderear numera Bison Kit) eller nagellack på fotot. Låt limmet eller nagellacket torka. Detta gör att ditt foto inte blöder lika lätt.


Steg 2

Klipp ut fotot så att det passar i ramberlocken

 

 

Klipp till bilden så att den passar i ramberlocken.

Klipp ut ditt foto efter ramberlocken du har tänkt att använda.

Om du tycker det är svårt att klippa ut fotot tillräckligt bra och det blir "glipor" på sidorna så kan du fylla i dessa med lite akrylfärg. Om du har en vit bakgrund på fotot, använd vit akrylfärg o.s.v. Detta lurar ögat och fotot ser ut att vara perfekt utklippt.

 


Steg 3

Blanda resinet

 

Fyll upp berlockerna med resin

 

Blanda resinet noga och fyll upp smycket.

När limmet har torkat efter anvisningarna är det dags att fylla upp ditt smycke. Blanda Nordic crystal resin efter beskrivningen på förpackningen och i den mängd du önskar. Blanda noga. Doseringen gör du enklast genom att först hälla upp del A i en mätkopp och sedan fylla på med del B upp till den nivå du önskar. Då får du enkelt rätt mängd av båda komponenterna. Blanda noga tills du uppnår en homogen vätska. Fyll sedan upp ditt smycke. Oroa dig inte för bubblor i själva blandningen. Nordic crystal resin driver ur dessa bubblor av sig själv under härdningen.

Tycker du det är knepigt att fylla upp smycket direkt från blandkoppen ta då hjälp av blandpinnen. Doppa den i resinet och använd den för att fylla upp smycket. På så sätt får du en mer koncentrerad stråle i mindre mängd.

Vill du få en välvd yta på resinet? Vänta då en stund innan du fyller upp ditt smycke. Då tjocknar resinet till lite och det blir lättare att få en välvd yta. Ett annat sätt är att hälla i två omgångar. Först en plattare yta och låt denna härda, sedan ytterligare en yta som då är enklare att få välvd.

Beroende på hur din ramberlock ser ut så kan själva upphängningen göra så att smycket lutar om det ligger på en plan yta. Ta då en blandkopp och vänd den upp och ner och lägg smycket så att upphängningen ligger utanför. Då ligger ditt smycke plant.


Steg 4

Smyckena ska nu härda. Gärna under ett lock till microvågsugn

 

 

Nu måste ditt smycke härda. Helt härdat är ditt smycke efter 3-7 dygn. Det beror på vilken miljö smycket befinner sig i. Rumstemperatur, luftfuktighet mm. Du kan dock flytta smycket mycket tidigare än så.

För att undvika få damm i ditt fina smycke kan du använda dig av ett vanligt lock till microvågsugnar. Dessa lock håller dammet borta samt har lufthål så du ändå får en cirkulation runt ditt smycke

KLART!


Mer än fotosmycken

Färga in resin

 

 

Om du inte vill göra just fotosmycken finns det en massa andra roliga saker du kan göra i din ramberlock. Här följer några exempel:

  • Blanda i resinfärg i resinet för att färga det. Gör klarröda, vita, blå eller varför inte svarta högglansiga smycken.
  • Måla ett eget motiv i botten på ramberlocken istället för ett fotografi.
  • Måla i en färg i botten och rista sedan ut text eller motiv med hjälp av ett vasst föremål.
  • Gjut in saker i resinet. Mossa är väldigt vackert. Så är även blommor, kryddor och mycket annat.
  • Gjut i nivåer. Måla eller lägg i någonting i smycket. Fyll på med lite resin och låt det härda. Lägg i eller måla någonting igen på det nya lagret och låt härda. Fortsätt tills du är nöjd. På så sätt kan du skapa djupa 3d -effekter i ditt smycke.
  • Färga ditt resin i en fin färg. Ta sedan och blanda resin ihop med en annan färg och droppa i. Du kan även röra omkring och skapa spännande mönster med hjälp av en tandpetare.

 

Mer kul med resin

Resin behöver inte gjutas i ramberlocker, det finns mycket annat spännande man kan göra. Här följer några exempel.

Gjut resin i silikonformar. Ta en liten form (om du vill använda den till smycke). Var noga med att din form tål resin. ´När du gjutit i silikon mot en yta kan resinet vara lite dimmigt. Detta åtgärdar du enkelt genom att slipa upp resinet med hjälp av fint våtslippapper. Ett annat alternativ är att pensla ut ett tunt lager resin över din gjutning. Då blir ditt smycke kristallklart.

Pensla ut resin som försegling på målningar och fotografier. Ett enkelt sätt att skydda dina verk.

Blanda i metallpulver i dina gjutningar. Då får du ett material som både luktar och känns som den metall du använt dig av. Du kan till exempel blanda i järnpulver som du sedan kan få att rosta eller bronspulver som man kan genom slipning få riktigt högblankt.

Doppa ner garn eller tyg i resin och häng det över någonting för att forma det till till exempel en skål, kruka, lampskärm eller någonting annat.


Nordic crystal resin utan luftblåsor

Nordic crystal resin är ett kristallklart äkta epoxyharts (resin) som driver ut bubblor av sig själv, är rep- och uv-tåligt samt i princip luktfritt. Nordic crystal resin kan färgas in, gulnar inte och kan gjutas i olika hårdheter. I resinet kan du gjuta in de flesta material, även organiska som till exempel färska växter. Resinet lämpar sig till såväl små gjutningar som smycken och större gjutningar som statyetter och statyer.

 


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.


 

Produkter

Information

Handla