En gjutform i latex är ett mycket bra verktyg för att gjuta i betong, gips och formsten. Det är inte svårt att skapa en egen latexgjutform genom att pensla eller doppa latex. I den här guiden går vi genom hur vi bygger en latexgjutform i alla steg.
Svårighetsgrad: Lätt till medel Tidsåtgång: ca: 30-60 min. exkl. torktider
Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.
Steg 1
Innan vi börjar är det bra att ta fram allting vi kan behöva. Det första är att hitta ett bra underlägg. Ett tips är att använda en vanlig laminerad skiva av typen man har som hyllplan i diverse skåp. Då får du en mycket slät skiva som latexen släpper lätt ifrån.
Vi behöver också ett kärl att ha latexen i, en bra pensel (välj en glatt syntetisk pensel så slipper du att latexen fastnar så mycket i penseln). Ta även gärna fram plastfolie. Plastfolien använder du till att försluta blandkärlet med så att penseln och latexen inte torkar i kärlet mellan de lager du ska pensla eller doppa. Det sista vi behöver är talk. Det används först när formen är färdig.Viktigast av allting är dock modellen du ska pensla av. Tänk på att vissa material kan vara sköra och förstöras av latex. Lite kortfattat kan man säga att gips, betong, glas, glaserad keramik osv. fungerar att pensla på. Om materialet du ska pensla på är mer poröst eller har en risk att flagna kan man behöva behandla modellen innan.
Behandla modellen gör man vanligtsvis med vaselin, talk eéller polyvinylalkohol. Är du mycket rädd om din modell, rådgör gärna med oss innan du börjar. Du hittar alla kontaktuppgifter du behöver högst upp på sidan.
Steg 2
Häll upp lite latex i ett kärl. Vi ska nu pensla tre lager utan förtjockningsmedel. Varför vi börjar utan förtjockningsmedel är för att vi vill ha en tunn vätska som tar upp alla detaljer.
Börja uppifrån och arbeta nedåt. Om du har en hal yta som t.ex. glas var då noga med att inte pensla på samma ställe flera gånger. Latexen torkar fort och kommer släppa från glaset och "korva" sig.
*tips* Om din yta är hal, som t.ex glas, använd lite extra mycket latex på penseln så går det enklare.
När du nått längst ner på din form penslar du ut på skivan du lagt under. Pensla ut som en cirkel. Detta blir din "kappa" som du sedan hänger upp din form i när det är dags att gjuta i den. Upprepa detta steg ytterligare två gånger. Vänta tills latexen torkat innan du lägger nästa. Det tar allt från 5-15 minuter. Varför vi gör det just tre gånger är för att vara på säkra sidan att latexen tagit sig in överallt. När du lär känna latexen kanske ett eller två lager räcker.
Förvara din pensel i kärlet och täck det med plastfolie så slipper du tvätta upp penseln mellan varje omgång.
Steg 3
Nu ska vi blanda i förtjockningsmedel. Förtjockningsmedlet kan du blanda upp till 10%. D.v.s 10 delar förtjockning och 100 delar latex. (det finns även andra förtjockningsmedel i webbutiken, gelé är ett exempel på detta. I denna guide använder vi vanligt förtjockningsmedel som du hittar längst ner under denna guide.) Hur mycket du vill blanda i är en smaksak, men runt 5-7% brukar vara ett bra utgångsläge. Vissa tycker om att ha det riktigt tjockt, andra vill ha det lite tunnare. Hur många lager du behöver pensla beror på hur tjockt man blandar. Det påverkar egentligen inte den totala tidsåtgången så mycket. Tjocka lager tar längre tid att torka.
*tips* Mindre formar behöver inte vara lika tjocka som större formar. Det beror på att det inte blir så mycket tyngd i en liten form. Latexen töjer alltså inte ut sig så mycket om du har en mindre mängd gjutmaterial i.
Häll upp förtjockningsmedlet tillsammans med latex i ett kärl och blanda ordentligt tills du uppnått den konsistens du önskar. För att du inte ska behöva blanda nytt vid varje lager, eller tvätta ur penseln kan man stoppa ner penseln i blandningen när man är klar och sedan täcka kärlet med plastfolie. Då håller sig blandningen i ungefär en vecka. Ibland mycket längre än så beroende på hur tätt kärlet är samt hur mycket du blandat till.
Steg 3
Ett bra tips när man vill att det ska gå lite fortare, är att värma upp latexen. En hårfön fungerar bra. Det här gör att latexen torkar mycket snabbare och du kan lägga även de tjocka lagren under mycket kortare tid. När latexen är gulaktig och inte vit längre är den torr och redo för nästa lager.
När du torkar med hårfön eller värmefläkt finns några saker att tänka på. Latex krymper lite när den torkar. Detta gör att vid stora negativa områden och mot hala ytor, kan den släppa. Värm därför inte latexen för mycket om du vet att du har en hal yta. Värm heller inte de tre första lagren. De torkar så fort ändå samt är mycket skörare än de tjockare lagren.
Hur vet man då när latexen är tillräkligt tjock? Som vi tidigare nämnde beror det lite på hur stor och tung din form är. Men en grundregel är att känna med nageln. Blir det hårt direkt (att du kommer genom till modellen på en gång) är det för tunt. Det ska "fjädra" lite när du trycker med nageln. Det här är ett steg som är väldigt svårt att säga någonting om. Det är någonting man måste uppleva i praktiken och prova sig fram med.
*tips* om din form ger vika eller har komplexa former kan man behöva en stödkappa. Detta kommer vi inte gå genom i denna guide, men normalt sätt bygger många stödkappor med gipsbindor, fogskum och liknande material för att göra en hård yttre form så inte gjutningen deformeras när man häller i betong. De flesta former behöver dock ej denna behandling. Se vår guide om att tillverka stödkappa av gipsbindor.
Steg 4
När du uppnått tjockleken är det dags för talk. Talket använder man för att formen ska bli smidigare att arbeta med samt att den inte ska dra åt sig så mycket smuts. En ren latexform är gummi och därför väldigt kärv. Med talket på blir det någonting helt annat. Använd även talk regelbundet för att underhålla smidigheten i din form. Ta lite talk i handen eller på en pensel och massera in talket i latexen. Både på insidan och utsidan. Talket underhåller man gjutformen med. Upprepa detta steg om latexen börjar dra åt sig för mycket smuts eller betongrester.
*tips* Talk är även bra som släppmedel på många material.
Nu är din latexform klar, dags att dra av den från modellen. Beroende på hur din latexform ser ut så kan man behöva ta av den på lite olika sätt. Latex av hög kvalitet kan man dra mycket hårt i och den tänjer sig mycket. På bilden har vi avformat en afrodite. Det är en hög smal form och då drar man av den precis som med en strumpa. Hade du nu inte haft på talk hade inte det här gått. Talket hjälper verkligen till. Glöm inte talka insidan.
Det här sättet är lite knepigare i början än att pensla formen, men ger ett resultat som ser ut som en industriellt tillverkad form. Dessutom är det mycket snabbare. Snyggare och snabbare, när tekniken sitter. För det är lite trixigt att få till det första gångerna. Följer du denna guide har du kommit en bit påväg.
Det första man måste tänka på när man ska doppa latex är att man behöver montera sin form på en extra botten. Denna botten bör vara ordentligt tilltagen på höjden så du har någonting att hålla i när du doppar. Anledningen till att vi skapar en extra botten är för att man inte har någonting som kappan ska byggas på. Bästa sättet som man kan göra hemma är att gjuta en botten av gips. De flesta gipssorterna fungerar till detta. Gjut gipset i ett kärl i den höjd du vill ha din botten. Ta sedan ut "klumpen" gips. Låt gipset torka rejält. När gipset är helt torrt kan du montera din figur. Beroende på vad det är för figur så kan man använda olika sätt att montera. Det vi oftast gör är att vi använder oss av konstruktionslim / montagelim och en träplugg. På bilden ovan kan ni se ungefär hur det kan se ut när modellen är monterad på en extra botten.
*tips* Det som är bra med gipset är även att man med lätta medel kan göra "handtag" i gipset om man ska doppa stora saker. Det går att karva i med en kniv för att göra dessa handtag t.ex.
Vi rekommenderar att pensla tre tunna lager första gångerna man provar det här och innan man lärt sig hur latexen fungerar och vilka rörelser man ska göra för att latexen ska smita åt ordentligt utan att behöva pensla. När man är van vid detta behöver man inte pensla innan.
*tips* innan man börjar kan man även värma upp pjäserna. En värmefläkt som står och går är ett bra tips. Då fastnar och torkar latexen otroligt snabbt. Vi rekommenderar dock att ni kör utan värme första gångerna, men när man lärt sig doppningen kan man skapa latexformar i stora volymer på mycket kort tid.
När det kommer till latexen är det här helt nödvändigt att latexen är till för att doppa i. All latex är inte till för att doppa så det är mycket viktigt! Latexen hos oss används i industrin, just för att doppas. Den är perfekt för det här. När du väljer kärl är det viktigt att du kan doppa ner hela din figur. Att doppa latex är att föredra när man ska göra större mängder formar. Man måste hälla upp latexen i ett lämpligt kärl och ibland går det åt ganska mycket. Man kan förvara latexen en tid i dessa kärl, men var noga med att täcka kärlet noga så inte så mycket ammoniak försvinner ur och latexen torkar. När du hittat ett lämpligt kärl är det bara att sätta igång. Vi förutsätter nu att vi penslat tre gånger för att undvika luftbubblor längst in mot motivet.
Då är det dags att göra första doppen. För ner figuren sakta samtidigt som du flyttar den lite i kärlet. Titta gärna på youtube efter lite filmer där de visar hur man t.ex. doppar latexhandskar så förstår du mer av rörelsen du ska göra. Du flyttar upp figuren sakta, var noga nu att du inte drar upp massor av luftblåsor. Några gör inte så mycket, de kan man blåsa till på lite så försvinner dem. Låt formen droppa av samtidigt som du rör den lite så inte latexen stelnar i en klump.
*tips* om du använt varm modell och sedan låter formen gå förbi en varmluftfläkt när du tar upp den och snurrar, så kan du doppa direkt igen. Så fort kan man bygga lager om man har en varm modell.
Låt nu formen vila lite tills att latexen inte är rinnande. När den inte är rinnnande längre kan du doppa igen. Hur lång tid detta tar beror på hur varmt det är och vilken miljö du befinner dig i. Doppa igen, och upprepa stegen. Några tips kring det här är att inte röra häftigt i kärlet. Om man gör det bildas många bubblor på ytan som följer med upp och gör det besvärligare. Om du fått många blåsor försök att spräcka dem eller lyfta ur dem.
Det här är någonting man måste prova själv för att känna vad som fungerar bäst. Var inte rädd för att misslyckas. När den här tekniken sitter gör du perfekta formar i rasande fart. Man kan även sätta själva botten på en skruvdragare eller liknande för att snurra formen sakta. Det fungerar mycket bra om man föredrar detta.
När du sedan har doppat färdigt din modell klipper man helt enkelt av kappan så den blir riktigt snygg. Nu har du en helt slät latexform utan några penseldrag som är mycket hållbar tack vare täta jämna lager latex.
Det kan låta knepigt, men så svårt är det inte och när man gör det rent praktiskt så förstår man stegen enklare och rörelserna vid doppningen kommer nästan naturligt när man ser hur latexen rör sig.
© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.
Finns i volymerna 250 ml upp till 20 liter. Latex av mycket hög kvalitet. Mycket slitstark.
58 krTalk - till formvård, formtillverkning och som släppmedel.
65 krAlabastergips är ett fint ganska vitt och hårt gips som passar bra för gjutning i formar.
39 krColads Turbomix är en riktigt bra blandpinne i plast som gör vätskor homogena på ett kick.
3 krColad blandkärl. Kemtålig med flera olika mätenheter.
7 krStartpaket, kom igång och pensla latexformar
235 kr