insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Skötselråd för gjutformar silikon.

Om man sköter om sin silikonform ordentligt förlänger man livslängden på formen. Här nedan följer en kort bruksanvisning över hur du bäst tar hand om gjutformen.


 Svårighetsgrad: Lätt  Tidsåtgång: ca: 10 min.

 


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

Läs mer

Inspirationsnummer
5076

 

 


Sköt om din gjutform

 

 

 

Silikon ett bestädigt material.

RTV-Silikon är ett mycket beständigt och slitstarkt material att tillverka gjutformar i. En silikon-form i RTV-silikon passar att gjuta många olika material i som t.ex. gips, betong, polyuretan och mycket annat. Dessutom tål silikonet både sura och basiska ämnen vilket gör den till en av de mest lättskötta gjutformar man kan tänka sig. RTV-silikon tål även upp till 200 grader och ner till minus 50 grader. Du kan gjuta t.ex. is i den. Skötselråden går även applicera till viss del när det gäller gjutformar av t.ex livsmedelssilikon, värmetålig silikon m.m.

 


 

 

Silikongjutform

Tvätta gjutformen noga

Håll formen torr

Släppmedel och tvätt av gjutformen.

Normalt sett behöver man inte ha släppmedel i sin silikongjutform, men det förlänger livslängden. Vilket släppmedel man behöver ha beror på vilket material man gjuter med. Det finns många olika sorters släppmedel och de vi rekommenderar är släppspray (Axson) för gjutformar samt vaselin eller talk. Efter gjutning ska man alltid tvätta ur formen ordentligt samt hålla den torr. Tvätt ska ske med vatten och/eller diskmedel. Om gjutformen är hårt smutsad av t.ex. färgpigment eller liknande kan man tvätta ur formen med lacknafta. Var då mycket noga med att skölja ur formen mycket ordentligt efteråt.


 

Förvara silikongjutformen

 

 

 

Förvara gjutformen.

Alla gjutformar i RTV-silikon som man handlar av oss på WS och Company är talkade. Varför vi talkar in gjutformarna är för att de gärna drar till sig damm och smuts om man inte gör det. De blir också betydligt trevligare att hantera. Hur ofta du behöver behandla din gjutform med talk beror lite på hur ofta man gjuter samt med vad. En regel är att massera in talk när man känner att gjutformen drar åt sig för mycket smuts eller när den känns lite kärv. Silikon tål ljus men undvik att förvara den i direkt solljus. Förvara torrt.


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.


 

Produkter

Information

Handla