insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Skapa ett julhjärta

Ett vackert julhjärtat med upphänngning, gjutet i formgips. En perekt dekoration för fönstret till julen.


 Svårighetsgrad: Lätt  Tidsåtgång: ca: 45 minuter exkl. torktider

 


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

Läs mer

Inspirationsnummer
4950

 

Steg 1

 

Gjut hjärtan i gips. Gjut två stycken.

 

 

Gjut upp två stycken hjärtan i formgips.

 Börja med att gjuta upp hjärtat i formgips. När du gjutit upp två stycken halvor är det dags att sätta igång. Om du fått ojämnheter så lägger du ett sandpapper på en plan yta (kornstorlek ca 120) och slipar ner ojämnheterna så du har två ganska plana ytor. Då blir det lättare att sätta ihop hjärtat.

 


Steg 2

Borra upp ett hål för kroken i gipset.

 

 

 

Borra upp ett hål i gipset för att fästa kroken.

När du är nöjd med slipningen är det dags att borra  upp hålet för kroken. Man kan även borra efter man limmat, men på det här sättet limmar man fast kroken samtidigt som man limmar ihop hjärtat, vilket blir lite effektivare. Passa in hjärtat så gott det går och håll ihop ordentligt. Ta en vanlig träborr och borra där du vill ha din krok. Vi använde en borr av storlek 4. Borra några cm djupt.

 


Steg 3

Böj till en ståltråd till en krok

 

 

 

Tillverka en krok av ståltråd.

Nu ska vi tillverka kroken. Ta en rejält tjock ståltråd och klipp av. Böj den sedan med hjälp av en lämplig tång. När du fått till öglan i den storlek du önskar är det dags att limma ihop hjärtat.

 


Steg 4

Limma ihop gips mot gips

 

 

Limma ihop hjärtat och kroken.

Använd ett rejält lim nu när vi limmar ihop hjärthalvorna. I guiden använder vi Maxi Bond, men vi rekommenderar Poly Max som du hittar längst ner i denna guide Limmet ska både hålla ihop hjärtat samt hålla fast kroken. När du sammafogar de två halvorna är det viktigt att "gnida" hjärtat fram och tillbaka lite så limmet får ordenligt fäste. Limma i punkter.


Steg 4

Laga alla småskavanker med gips

 

 

Laga skarvar och hål med gips.

När limmet torkat kan man nu laga springan som blivit runt om, dvs om det blivit någon springa. Om man varit noga med slipningen behövs knapt någon lagning, men här visar vi hur du gör. Blanda till lite formgips. Med hjälp av fingret eller någonting annat lägger du sedan ut ett tunt lager och gnuggar in det i springan. Man behöver inte vara supernoga om gipset skulle bli lite ojämt. Efteråt ska vi ändå slipa till hjärtat.

 


Steg 5

Slipa kanterna med våt eller torrslippapper

 

 

Slipa och jämna till hjärtat.

Slipa hjärtat kan man göra precis hur noga man vill. Antingen använder man ett torrsandpapper på ca. 240 korn eller så använder man våtslippapper i många steg. Använder man våtslippapper i olika steg får man upp en helt perfekt yta. Då arbetar man med hjärtat nära rinnande vatten så man kan blöta och skölja mellan slipningarna. Börja med ett 120 korn och avsluta med ett 1500 korn. Därmellan går det bra med 600 och 1000. Hjärtat på bilden är slipat med ett 240 korn torrpapper och är lite mer "rough".

 


 

Det vackra julhjärtat är nu färdigt.

Julpyssel skapa ett julhjärta

 

 

Klart! Så enkelt är det. Som vi skrev i inledningen går detta sätt bra att använda till många olika gjutformar när man gjuter med formgips. Formgipsets styrka är just att det är mycket enkelt att laga upp skador och när det härdat färdigt har det faktiskt högre tryckhållfasthet än betong. Det är med andra ord ett mycket tåligt och hårt gips. Gipset går även bra att ha utomhus. Läs mer om formgips under den artikeln.

 


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.


 

Produkter du behöver
Produkter

Information

Handla