insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Gjuta ägg i olika material

Ett kul pyssel till påsk är att gjuta betongägg och dekorera. Det finns många olika färger och effekter man kan använda sig av på sina ägg och så kan man även gjuta ägg med hjälp av t.ex epoxi och akrylharts. Nästen (fågelbon) till äggen fixar man lätt med björkris. Efter varje bild förklarar vi vad vi anvävänt för material.


 Svårighetsgrad: Lätt till svårt  Tidsåtgång: ca: -  minuter exkl. torktider

 


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

Läs mer

Inspirationsnummer
4949

 

Steg 1

Gör ett fågelnäste av björkris

 

 

 

Skapa ett fågelbo, fågelnäste till äggen.

Till alla äggen i denna guide använder vi ett näste gjort av björkris. (plocka endast björkris där det är tillåtet. Hör med din kommun. Ofta fälls björkar så att allmänheten får plocka av just dessa björkar) Nästet är väldigt enkelt att tillverka, såhär gör du:

Börja med en tunnare kvist. Gör en ring av denna.

Ta sedan en ny gren och fläta den kring ringen.

Fortsätt att fläta nya grenar runt om ringen tills du uppnått storleken du vill ha på nästet.

 


Steg 2

Gjut i äggskal

 

Gjutna äggskal

Skapa påskarragemang med krossade äggskal

Gjut i äggskal

Alla ägg i guiden är gjutna i riktiga ägg. Ta hål på ägget och töm ut innehållet (baka gärna någonting gott! ). Häll upp gjutmassan du använder dig av i hålet. Låt härda/brinna. Skala sedan ut ditt fina ägg! Spara alla små bitar av skalet och dekorera dina påskarrangemang med!

 


 

 

Ett ägg gjutet i betong

 

 

 

Ett betongägg

Det här ägget är tillverkat i betong (finbetong). Du öppnar och tömmer ägget enligt beskrivningen längre upp på denna sida. Blanda till betongen efter beskrivningen på paketet. Låt härda ca 2-3 dagar. Skala sen ägget. Klart!

Tips: Om hinnan från ägget sitter kvar på betongen, tvätta enkelt av denna med vatten. 

 

Måla ägg i guldfärg

 

 

Det här ägget är tillverkat i betong och sedan sprayat med Guldbrons. Guldbrons är snabbtorkade och tar upp alla detaljer. Finns även som silverbrons.

 

Kopparfärg som ärgar

 

 

Även detta ägg är tillverkat i betong, men sedan målat med Magic Metallic Copper . Kopparfärgen är väldigt lätt att använda och du får snabba resultat. Först  målar man ett lager med kopparfärg. Låter detta lager torka. Målar sedan ett lager kopparfärg till och medan det fortfarande är blött så penslar man på ett annat medel  så börjar färgen ärga efter bara några minuter. Ärgningsmedlet hittar ud här.

 

Rosa ägg med strukturmedel

 

 

Ytterligare ett ägg tillverkat i betong. Detta ägg skiljer sig mycket från de andra. Ägget är målat med Patiofärg (klicka här) med strukturmedel (klicka här) i. Eftersom patiofärgen klarar sig bra utomhus går alltså ägget att ha ute i alla väder.

 

Epoxi och kopparpulver

 

 

Detta ägg är tillverkat av epoxiharts. Det går lika bra att göra det i Nordic Crystal Resin eller polyuretan. Vi har sedan tillsatt lite bronspulver för att få en toning av brons.

 

 

Ett ägg gjutet i betong

 

 

 

Det sista ägget är tillverkat i akrylharts (klicka här) vilket är ett snabbarbetat och ogiftigt material som ger perfekta avgjutningar. På tre timmar är ägget färdigt!

 


 

Det här var några tips på material man kan gjuta ägg i, men det finns många därtill. Modellgips och alabastergips är två bra alternativ för att inte tala om formgips som är ett exklusivt väldigt hårt och vackert gipsmaterial. Det är bara fantasin som sätter gränserna!

 

SKALA ÄGGEN KAN VARA KNEPIGT OM MAN SKA GÖRA VÄLDIGT MÅNGA ÄGG. GÖR EN FORM I FORMSILIKON.

Det svåraste i hela denna ägg-guide är att skala äggen. Svårt och svårt, men det tar i alla fall lite tid och är lite pilligt. För att undvika detta kan man snabbt tillverka en egen gjutform i form av ett ägg med hjälp av RTV-silikon Formsilikon (klicka här). Redan efter tre timmar kan du ha en gjutform som tål nästan allt du fyller den med så som epoxi, plaster, betong, gips och mycket annat.

1. Ta ett riktigt ägg och stoppa det i ett lämpligt kärl. Gärna ett kärl med inte allt för mycket utrymme runt omkring ägget. Du kanske behöver fästa ägget i botten. Gör detta med lera eller helt enkelt limma fast ägget.

2. Blanda Formsilikon efter anvisningarna. Fyll upp.

3. Om du blandat med högsta möjliga del härdare (5%) så kan du nu redan efter ca 3 timmar avforma din form. Nu är det bara att sätta igång och gjuta. Mycket nöje!

Formsilikon är ett silikon som är skonsamt mot de flesta material du vill gjuta av. Du får exakta avgjutningar och silikonet krymper inte. På bara några timmar så har du en form som håller sålänge du vill. Den tål de flesta material och är inte känslig mot vare sig fukt, uv-ljus eller värme/kyla. Du kan till och med gjuta is i frysen med den. 

 


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.


 

Produkter

Information

Handla