insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Gjut av en torso

I den här guiden förklarar vi hur man gör kroppsavgjutning med hjälp av alginat. Du får lära dig steg för steg. Vi använder oss av vårt 9-minutersalginat vilket är mycket bra för både små men speciellt för stora avgjutningar. Alginat är skonsamt mot både hud och slemhinnor och kan användas över hela kroppen. Det alginat vi använder i guiden är det alginat vi själva använt oss av under många år när vi skapat kroppsavgjutningar.


 Svårighetsgrad: Medel till svår  Tidsåtgång: ca: 30-60 min. exkl. torktider

 


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

Läs mer

Inspirationsnummer
4966

 

Steg 1

Blanda alginatet noga

 

 

 

Förbered och blanda alginatet.

Innan du börjar blanda alginatet är det bra att allting är förberett. Se till att modellen känner sig bekväm. Vi brukar säga att modellen ska kunna befinna sig i positionen i ca 30 minuter. Ta lite tid till att få modellen i en bra position, detta kommer att löna sig. Se till att allting är framtaget. Klipp till gipsbindor efter modellen (använd hellre lite för korta bindor än för långa) och klipp till några kortare för området kring munnen, ta fram vatten för att doppa gipsbindorna i m.m.

Nu är det dags att blanda alginatet.

Vi använder oss av vårt 9-minutersalginat som är både slitstarkt, lite långsammare (så att man hinner med) samt har en mycket hög detaljåtergivning. Blanda efter instruktionerna på påsen vilket är: 1 del alginat och 3 delar vatten i vikt. Om du hellre vill mäta upp detta i volym så är det ungefär lika delar vatten som alginat, dvs 1/1 i volym.

Blanda alginatet med hjälp av en färgblandare eller betongvisp på en skruvdragare eller borrmaskin. Det går även att blanda alginatet för hand, men i dessa mängder man använder när man gör en torso eller kanske till och med en hel kropp, är det betydligt lättare att få en bra blandning med dessa verktyg. 

 Blanda i ca 1-2 minuter tills de flesta klumpar är borta ur alginatet och du uppnår en slät, seg massa. Några mindre klumpar spelar ingen större roll.


Steg 2

Pensla eller tryck ut alginatet på kroppen

 

 

 

Applicera alginatet på kroppen.

Nu är det dags att applicera alginatet på kroppen. Det här kan göras på ett antal olika sätt. De vanligaste är att antingen använda sig av en pensel eller händerna. Vilket man föredrar är någonting man får prova sig fram till. Ett tips är att inte använda handskar. Handskar tar bort lite av känslan av när alginatet stelnar och då kan man av misstag arbeta för länge med alginatet. 

(Tips - ett annat alternativ om man har en liggande modell är att hälla alginatet över modellen.)

Om det är en avgjutning likt den på bilden, eller större, är det bra om man är två personer som hjälps åt. Det går att göra ensam, men det är mycket enklare när man är två. Alginat är ett snabbt material.

Här följer lite tips hur du/ni kan gå tillväga för att applicera alginatet. Tänk på att detta endast ska ses som tips, det bästa är att prova själv och hitta ett sätt som passar dig/er. Om man är två personer så börjar den ena personen vid munnen. Detta område är lite känsligare och har en hel del komplexa former som haka, hals och läppar vilket kräver lite mer finkänslighet. Person nummer två börjar med fördel på undersidan av brösten. Om man inte börjar på undersidan av brösten är det lätt att det bildas hål på undersidan vilket inte är bra sedan när man ska gjuta i formen. Det finns egentligen inga rätt eller fel, utan mer hur man själv föredrar att applicera alginatet. Det man ska tänka på är att man bygger en alginatform på en gång. Det vill säga, man kan inte lägga två lager alginat eftersom när det väl har stelnat så fäster inte alginat i alginat.

När du fått en bra täckning över hela området och alginatet har börjat att sätta sig är det dags att gå på med bomull. Bomull gör att alginatformen och kappan fäster i varandra. Detta är inte ett helt nödvändigt steg, men det är mycket lättare att alginatet sitter på plats i gipset. Lägg på ett rejält lager bomull, men glömm inte att riva bomullen fint, den ska inte läggas på oriven. När du är klar bör alginatet ha stelnat helt. Ryck nu bort överflödig bomull så det inte bildar några klumpar utan är mer som fint "hår".

 


Steg 3

 

Tillverka en stödkappa över alginatet

 

 

Tillverka en stödkappa av gipsbindor.

När alginatet nu har stelnat ska vi applicera gipsbindorna för att bygga en stödkappa. Utan stödkappan faller alginatet ihop och det går inte att gjuta i det.

Börja med att lägga de korta gipsbindorna över munområdet. Fortsätt sedan över hela kroppen. Var noga med att gipsbindorna är lagom fuktade och sluter sig mot alginatet utan att bilda några hålrum. Massera ner gipsbindan med hjälp av handen. Det är att rekommendera att lägga i alla fall 3 lager gipsbindor för att kappan ska bli stabil. Använd gärna en hårfön eller liknande för att få gipset att stelna fortare. Var noga med att inte gå utanför alginatet ut på huden, det är inte bekvämt för modellen då gipset gärna fastnar på huden och i småhår.

(Tips - Om man gör en större kroppsavgjutning än den på bilden är det mycket bra att stödja upp formen ännu mer. Då kan man "baka in" tunnare träreglar i gipset för att formen inte ska vikas när man fyller den med tunga material.)

Känn efter så att gipset är helt torrt och har en bra bärförmåga innan du försöker avlägsna formen från kroppen.

Avlägsna formen från kroppen.

Modellen har antagligen redan känt att alginatet släpper från kroppen. Det brukar vara ganska enkelt att lossa den och det enda som egentligen är att tänka på här är att inte böja eller slita för mycket. Var försiktig. Be modellen att röra sig, ingen känner hur kappan sitter bättre än hon eller han. Lossa den i kanterna först. Ta gärna lite vaselin eller olja på handen och för under handen försiktigt. Det är bra med olja eller vaselin då kroppen blir varm och svettig under kappan, så det kan vara "kärvt" utan något smörjmedel. När allting verkar sitta löst, lyft försiktigt av kappan och placera den på ett jämnt underlag.

(Tips - Ibland kan det vara en fördel att "bulla upp" med någonting för att stabilisera upp formen under svankande områden.)


Steg 3

Fyll upp alginatformen med gips

Häll i gipset i alginatformen.

 

Fyll upp kroppsavgjutningen med gips.

Det finns många material man kan fylla upp med och bygga sitt verk i. Ett av de enklare sätt är att gjuta med är gips. Gips är bra på så sätt att man kan arbeta i det när det härdat. Många gånger får man inte till en helt perfekt avgjutning, eller så har man lust att fixa kanterna lite extra. Det finns många olika sorters gips. Vanligt modellgips kanske inte är så roligt att göra sin vackra avgjutning i. Välj då istället vårt Formgips eller Alabastergips som du hittar här på sidan.

Det finns ett par olika sätt att fylla formen. Det sättet vi personligen använder oss mest av är att vi penslar de första lagren gips. Om man gör på det sättet tyngs inte formen ner så kraftigt och de penslade lagren hjälper sedan att stabilisera upp formen när det sedan är dags för att fylla upp det sista. Om man fyller formen direkt med ett tungt material kan ytan bli ojämn.

Pensla relativt tunna lager ca. 3-4 gånger. Gipset torkar mycket fort. Du behöver därför inte vänta så länge mellan varje lager. Det första lagret tar lite längre på sig att torka. När du sedan fått en bra grund är det dags att fylla upp formen med gips. Häll försiktigt och gärna i ett par omgångar. Om du byggt en djup form kan det blir mycket tungt, då är det bra att inte ta allting på en gång. Djupet bestämmer du genom att välja hur långt bak på modellen du vill gå.


Steg 4

En färdig kroppsavgjutning av överkropp och bröst

 

 

Ta ur gjutningen ur formen.

Låt gipset vila och bli riktigt hårt innan du försöker ta ur formen. Alginat är till för att man ska gjuta en gång i formen. Har man lite tur och är försiktig när man tar ur formen kan man gjuta ett par gånger till, beroende på hur gjutformem ser ut med vinklar och vrår.

Töj ut stödkappan av gipsbindor något och försök att lirka ur formen. Dra inte bara på ett ställe utan gå runt och ta det försiktigt. Ibland kan det kännas helt omöjligt, men är man bara ihärdig så lossar den snart och som sagt, har du tur kan du gjuta ett par gånger till.

Nu har du din gipsmodell ur formen. Låt den torka till ordentligt. Gärna över natten eller ännu längre.

(Tips - Det finns många olika material man kan använda för att gjuta i alginat. Några exempel är betong, polyuretan, akrylharts, formsten m.m. Dessa material och många andra hittar du här i vår webbutik www.wsochcompany.se.)

Nu när din gipsmodell torkat kan du arbeta med den på många olika sätt. Slipa, såga, fixa kanter, måla osv. Möjligheterna är nästan oändliga. Prova med metallpulver och klarlack, som du hittar här på sidan, för att lägga en metallisk look eller använd de redan färdiga metallfärgerna. Formgipset är i sig mycket vackert vitt.

 

 


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.


 

Produkter du behöver
Produkter

Information

Handla