insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:
Kakfat tillverkat av betong Kakfat av betong

Kakfat i betong

Gjut ett kakfat i betong. Med rätt grejer är det mycket enklare och snabbare än vad man tror. Dessutom lägger vi en ytbehandling på som både är livsmedelsgodkänd och klarar av de kladdigaste kakorna.

 Svårighetsgrad: Lätt  Tidsåtgång: ca: 30 minuter exkl. torktider

 


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

Läs mer

Inspirationsnummer
5242

 

Steg 1

 

Hey'di Hobbit Hobbybetong

Blandkopp Colad 700 ml

 

 

 

Rätt grejer ger bäst resultat.

Innan vi börjar gjuta måste vi hitta 3 st bra kärl. Skivorna på kakfatet ska gjutas i tre olika storlekar. Vi använde oss av en 10-litershink, en 3-litershink och avslutade med en blandkopp från Colad på 700 ml. Detta blev en bra storleksskillnad på skivorna. Vi gjuter i Hey'di Hobbit hobbybetong och varför vi gör det är för att det är precis sådant som denna hobbybetong är bra på. För det första ger den en fin yta, även på ovansidan, men framför allt är den väldigt hård, men ändå lättarbetad. Vi borrar i betongen lite senare i guiden och för att kunna göra detta måste man ha en finkorning betong. Vi slipar även planen för att få en stenliknande yta, och även här är Hobbit överlägsen vanlig finbetong. Att det sedan går riktigt snabbt är ingen nackdel för oss rastlösa. :)

 

 


Steg 2

Gjut med hobbybetong

 

 

 

 

 

 

Att gjuta skivorna är enkelt.

Blanda betongen efter anvisningarna. Hobbybetongen är lätt rinnande, men behåller ändå hårdheten när den härdat till skillnad mot vanlig betong som förlorar hållfastheten om man späder med för mycket vatten för att uppnå samma konsistens. Gör en markering på hinken eller blandkärlet för att veta hur högt du ska gjuta så att alla skivorna håller samma tjocklek.

 


Steg 3

Borra hål för kakfatshandtaget

 

 

Dags att borra hål för kakfatshandtaget

Efter bara några timmar kan man avforma och ta ur gjutningen. Dock rekommenderar vi att man väntar ett dygn om man ska slipa betongen, annars riskerar ballasten i betongen rulla om den inte brännt ordentligt. Med vanlig betong ska du vänta i alla fall 3-5 dagar innan slipning för att få samma resultat.

I våra kärl, och i de flesta, är det lätt att hitta centrum för att borra. Det finns nästan alltid en liten knopp eller nedgropning i mitten på hinkar och kärl. Handtaget har en diameter på 6 mm, så ett sådant borr behöver du. Vi rekommenderar att borra med ett mindre borr först, t.ex ett 4 mm, sedan köra med 6:an.

Nu gäller det att hålla tungan rätt i munnen och borra helt rakt. Om du inte borrar helt rakt så förstora hålet genom att köra ett större borr (t.ex 8) eller köra runt borret. Detta gör att du ändå kommer kunna få faten raka och eftersom brickorna är större än 8 mm kommer man inte se att man borrat för stort.

 


Steg 4

Slipa skivorna med 120-korn och 600-korn

 

 

Slipa bort cementhuden och fram med den snygga ballasten.

Till detta moment behöver du ett våtslippapper 120-korn och ett våtslippapper 600-korn. Fyll upp ett kärl med vatten så slipper du få ner massa grus och sten i avloppet. Börja slipa med 120-pappret tills du är nöjd med utseendet och ta sedan 600-pappret för att göra ytan len och fin. Du behöver endast ett papper av varje, de papper du köper här är av toppkvalitet.


Steg 5

Montera ihop ett kakfat

 

 

Dags att montera och inspektera kakfatet.

Montera ihop själva kakfatshandtaget är jättenkelt. Det är gängor på varje del och de ska i nästa del. Glöm inte brickorna. Kontrollera så att du är nöjd med monteringen annars justera hålen lite större. I botten på handtaget sitter en konad skruv. Du behöver därför göra en liten försänkning på sista betongskivan så fatet står stadigt. Detta är jätteenkelt att göra med t.ex en kraftig kniv som du inte är rädd om eller något annat liknande metallföremål.


Steg 6

Bränn bort fiber ur betongen

 

 

Luden? Ingen fara, vi bränner bort alla fibrer.

När man slipar en fiberarmerad betong som, Hey'di Hobbi't är, så kan betongen bli lite luden. Detta syns inte speciellt mycket och spelar egentligen ingen roll, men här där vi ska ha livsmedel på fatet är det trevligare att ta bort dem. Det är jätteenkelt. Vi använder oss av en vanlig brännare, men annars går det bra med varmluftspistol eller varför inte en braständare. Fibrerna försvinner direkt. Borsta sedan av ordentligt.


Steg 7

Ytbehandla betongen med Texelent Sten- och fogskydd

 

 

Ytbehandla med Sten- och fogskydd.

Nu är fatet så gott som klar, men en ytbehandling krävs så vi kan ha riktigt kladdiga kakor på kakfatet. Lösningen heter Texelent Sten- och fogskydd. Den är helt osynlig och tar inte bort den snygga slipade matta ytan som vi nu skapat. Betongen kommer se ut precis som den gjorde innan. Impregneringen är en alkoholbunden teflon. När alkoholen dunstar finns bara teflonet kvar, precis samma sak som i dina stekpannor. Livsmedelssäkert och lätt att torka av.

Spraya ett lager, blöt inte ner, spraya tunt. Låt torka ca. 30 minuter, spraya ytterligare ett lager, lika tunt, klart!

 


Bind ett läderband på betongen

Pepparkakor och kakfat i betong

 

Oändliga variationer på betongen och dekorationerna.

Det finns egentligen inte några gränser på vad man kan hitta på att dekorera detta kakfat med. På bilderna ovan har vi limmat dit ett läderband med hjälp av limpistol. Det blev ett helt annat fat.

Självklart hittar du även läderband, stjärnorna på fatet och den ljusstarka ljusslingan här i webbutiken.

Lycka till med skapandet!

 


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.

Produkter du behöver
Produkter

Information

Handla