insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Gjuta av händer

Med den här guiden lär du dig hur man gör en riktigt bra handavgjutning i gips eller betong. Vi går igenom materialen, saker man bör tänka på och tillvägagångsättet, steg för steg. I guiden använder vi oss av vårt 9-minutersalginat som är det alginatet vi själva använt oss av under många år för både handavgjutningar och kroppsavgjutningar. Vill man ha ett snabbare alginat har vi även det här i webbutiken.


 Svårighetsgrad: Medel  Tidsåtgång: ca: 30 minuter exkl. torktider

 


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

Läs mer

Inspirationsnummer
5031

 

Steg 1

Förberedelser inför handavgjutningen

 

 

Förberedelser inför handavgjutningen

Innan du börjar med din avgjutning finns det några bra saker att tänka på. För det första, hur mycket alginat behöver du och vilket kärl ska du använda dig av? Generellt sett är det enklare med ett lite vidare kärl, men samtidigt blir materialåtgången högre så ett mellanting är att föredra.

När du hittat ett kärl du tycker passar för handen och hur du vill hålla den är det dags att mäta upp hur mycket alginat du behöver blanda till. Det enklaste sättet är att fylla upp kärlet och sedan stoppa i handen. Häll sedan ut vattnet och mät upp hur mycket det blev. Enklast är om du mäter upp alginatet i volym, det blir då ungefär lika delar vatten som alginat, dvs 1/1 i volym. Ex. Har du mät upp 300 ml vatten ska du alltså ha 300 ml blandvatten och ca 300 ml alginat om du går efter volym. Summan av de båda komponenterna blir då tillsammans ca. 300 ml. Volymen förändras alltså inte nämnvärt när du häller i alginatet.

Förutom kärl, vatten och alginat behöver du någonting att blanda med. Bäst blandning får man om man använder sig av en skruvdragare eller borrmaskin med en visp, men det går även att blanda för hand. Nu när du plockat fram allting du behöver är det nu dags att sätta igång!

 


Steg 2

Blanda alginatet

 

 

Blanda alginatet.

Fyll upp den mängd alginat och vatten du behöver och börja blanda. Använder du en skruvdragare/borrmaskin med visp går det både snabbare och du får ett jämnare resultat, men räkna med att blanda i ca 1-2 minuter tills du uppnår en krämig konsistens utan för mycket klumpar. Vårt alginat som vi utgår från i denna guide har en öppentid (tid innan det stelnar) på knappt 9 minuter. Detta gör att om du inte är nöjd med blandningen hinner du blanda lite till. 

Om man vill att alginatet ska stelna lite fortare tar man lite varmare vatten. Om man vill att det ska stelna lite långsammare tar man lite kallare vatten. Ljummet vatten är det mest bekväma för modellen. När blandningen är klar ska vi nu gjuta av handen.

 


Steg 3

För ner handen i kärlet med gjutmassan

 

 

För ner handen i gjutmassan

Om du blandat alginatet i samma kärl du ska gjuta av din hand i är det nu bara att stoppa ner handen. Om inte, häller du över det i det tilltänkta kärlet och stoppar ner handen. När handen väl är i, rör den lite. Detta gör att eventuella luftfickor släpper och du får en mycket bättre avgjutning. När du rört handen en stund, håll still.

Nu kommer du snart börja känna hur alginatet börjar stelna. Det stelnar inifrån och ut så när ovansidan på alginatet är fast så är det även klart invändigt. Vänta gärna lite längre än vad du tror.

När du tar ut din hand börjar du med att vicka handleden fram och tillbaka långsamt och försiktigt. Luften måste komma ner till fingertopparna för att handen ska släppa. Det bildas ett vakuum. När du vickat handleden och känner att luften börjar att tränga ner kan du börja med att röra fingrarna försiktigt. Ibland kan det kännas som en omöjlighet att ta sig ur, men gör man bara på detta sätt så kommer den snart att lossna. Du kan dra lite försiktigt uppåt samtidigt som du vickar och rör fingrarna. När handen väl är ute, inspektera så det inte ligger några lösa alginatbitar kvar i hålet. Nu är det dags att fylla upp gjutformen!

 


Steg 4

Fyll upp gjutformen med gips

 

 

 

Blanda till gipset eller betongen efter anvisningarna på paketet. För att ta reda på hur mycket du behöver går det bra att fylla upp alginatformen med vatten först. Använd formgips för bästa resultat. Det är ett gips som är betydligt hårdare än ett vanligt modellgips samt får en mycket bättre yta. Det bästa med att använda sig av ett gips är även att du kan fixa småfel på handavgjutningen i efterhand. Formgipset är tungt och inger en hög kvalitetkänsla.

Fyll upp handen en liten bit och vicka formen fram och tillbaka lite för att det inte ska bildas några luftfickor, fyll sedan upp resterande. Om du nu använt betong kan man behöva knacka formen lite för att bli av med luften, men akta så du inte knackar för hårt, alginat är ganska skört.

Låt nu handen stelna ordentligt. Om du använt formgips kan du redan efter någon eller några timmar ta ur handen, men vänta hellre över natten. Med betong kan det behövas lite mer tid. Då täcker du formen med plast först så inte alginatet stelnar. Alginat torkar ur fort. Kom även ihåg att vattna betongen.


Steg 4

Ta ur handen ur alginatformen

 

 

Ta ur handen ur alginatet.

Nu kommer det mest spännande steget, att ta ur handen ur formen. I princip är det bara att dra sönder själva alginatet för att ta ut handen. Om du har hållt en knuten näve finns det en chans att du kan skära upp formen och sätta ihop den igen för att göra en andra gjutning, men det normala är alltså att man plockar isär formen.

Nu när handen är ute är det viktigt att ta bort alla små alginatrester. Alginatet kommer annars att torka och etsa sig fast i materialet och då det är mycket svårt att få bort från alla vrår. Använd tandpetare, tandborste eller vad du själv tycker är det enklaste sättet att ta bort allt alginat.

 


Nu är handavgjutningen klar.

 

 

 

Klart! Om det blev lite småfix på handen, ordna till det med lite slippapper. Om du använt dig av vårt formgips är det superenkelt. Om du har fått hål i handen, ta då lite formgips och fyll upp hålen med, sedan slipa till det lite med ett sandpapper så blir resultatet bra. Mycket nöje med din handstaty!

 


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.


 

Produkter du behöver
Produkter

Information

Handla