insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Gjut med akrylharts (plasticréte)

Plasticréte, är ett väldigt mångsidigt gjutmaterial som ger enastående resultat. Materialet i sig är vackert matt och vitt efter gjutning. Med hjälp av lite slipande kan man få upp en otrolig blankhet och lyster. Dessutom är materialet väldigt hårt, stryktåligt och har en behaglig vikt som inger kvalité. Plasticréte är även ypperligt att använda tillsammans med metallpulver och andra material för att både ändra känsla och utseende på hartset. Man kan även färga in hartset i olika kulörer med hjälp av många olika färgmaterial så som resinfärg eller färgpigmenter. 

 

Det finns många tillvägagångssätt och många olika sätt att tillverka en produkt i akrylharts. Det vanligaste är att man gjuter det i en form, men man kan även pensla eller spatla det på en yta. Med hjälp av glasfiber eller andra stödmaterial kan man bygga stora ihåliga objekt som blir slagtåliga, men ändå relativt lätta att flytta omkring.

Ytterligare ett plus är att det är ogiftigt, vilket inte är vanligt när det gäller hartse. Det är även väldigt tacksamt att blanda, du behöver inga exakta mått det enda man ska tänka på är att ju mer pulver du har, desto segare massa får du och om du doserar mer av del B (den flytande delen) än vad du har del A får du en mycket längre härdningstid. Blandanvisningar finns på förpackningarna. Det är snabbt att arbeta med. Härdningen tar endast ca tre timmar.

Det finns så mycket positvt att säga om det här hartset som att det tål både väder och vind så vackra gjutningar utomhus är inga problem, men nu är det väl dags att sätta igång!

Här nedan följer en liten guide på vad du kan göra med akrylharts.


 Svårighetsgrad: Lätt  Tidsåtgång: ca: 60 minuter exkl. torktider

 


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

Läs mer

Inspirationsnummer
5030

 

Steg 1

Förberedelser inför gjutning med akrylharts

 

 

Dosera och blanda akrylhartset

Ta fram allting du behöver. Mät upp dina gjutformar så du vet hur mycket akrylharts du behöver blanda till. Ett bra sätt att göra detta på är att fylla upp din form med vatten med hälp av ett mått.

Om du vill gjuta tillsammans med metallpulver så förbereder du dina formar redan nu. När det gäller  formar i silikon behöver du inte behandla formen med vaselin innan. Häll helt enkelt i metallpulver och snurra runt formen så att metallpulvret täcker alla ytor. Häll ut överflödet. Om du har en latexform så behandla den med vaselin först och sedan häll i metallpulvret, snurra runt och fördela pulvret och häll sedan ut överflödet.

Dosera upp del A och del B i två separata kärl. Blanda både del A och del B separat för att pulvret inte ska klumpa sig och för vätskan ska bli mer homogen. Detta är inte helt nödvändigt men förenklar blandningen.  En bra dosering är ca 2 delar A och 1 del B, men det beror lite på hur rinnande du vill ha din massa. Om du tycker det blir för tjockt, tillsätt mer av del B.

 


Steg 2

Blanda gärna plasticrétet med elvisp, färgblandare eller liknade

 

 

Blanda med färgblandare eller elvisp.

Rör ihop de båda komponenterna. Använd en elvisp för små mängder eller färgblandare för större mängder. Det går även att röra den för hand, men blandningen blir betydligt bättre maskinellt. Häll först i del B och tillsätt sedan del A efterhand som du blandar. När du tycker ha fått till en något homogen massa är det klart. Det kan bli små klumpar i. Försök att få bort dessa så mycket som möjligt, men några små klumpar gör oftast ingen skillnad.

 


Steg 3

Fyll upp gjutformen

 

 

Fyll upp gjutformen med massan.

Häll upp massan i dina formar och skaka dem lite så att du inte får några luftblåsor i ytskiktet. Vänta ca tre timmar (om du haft stor del av vätskan kan du behöva vänta något längre, och tvärtom). Som synes är vår blandning inte helt slät. Denna konsistens är ok!

 


Steg 4

 

Avforma avgjutningen

 

 

Dags att ta ur din gjutning! Om du inte väljer att behandla eller har haft metallpulver i är nu din gjutning helt klar! För dig som vill förfina din produkt kan fortsätta läsa.

 


Steg 5

Slipa och polera

Blank akrylharts

 

Slipa och polera.

Utan metallpulver. Om du vill få upp en superlen och blank yta så bör du låta din gjutning vila lite till för att vara på säkra sidan. Gärna över natten, men det går att få upp en yta redan nu. Gör så här: Beroende på vad du gjutit i för form och vilken kvalitet den håller så kan du behöva starta med ett mer eller mindre grovt sandpapper. Var noga med att det är ett våtslippapper du använder, då får du bäst resultat. Slipa alltså gjutningen under rinnande vatten eller i alla fall med mycket vatten på gjutningen. Slipa tills du uppnår det resultat du önskar och som med all polering får du bästa resultat om du rör handen i cirkelrörelser. Akrylhartset kan slipas med sandpapper ända upp till 5000 korn.

 


Akrylharts med metallpulver för att efterlikna metall

 

 

Detta steg är för dig som vill ha metallpulver i hartset.

Om du har haft i metallpulver och nu vill polera upp ytan kan du med fördel använda dig av polerull. Eftersom kornen endast sitter ytligt på gjutningen ska man inte använda den grova ullen utan man ska gå på med den fina ullen. Detta är ett väldigt snabbt arbete och du lär märka resultatet utan någon större ansträngning. Polera tills du är nöjd. Nu har du en gjutning som inte bara ser ut som metall utan som även luktar och känns precis som metall, det är metall helt enkelt.


Några extra tips och förslag:

  • När du färgar in akrylharts blanda då färgen i vätskan först. Tänk på att vätskan är lite gräddfärgad så svart kan bli blått osv, prova dig fram till du hittar en lösning som passar för dina behov
  • Vill du ha en rostig gjutning. Använd järnpulver i formen. Polera med polerull och påskynda rostningen med hjälp av salt och vatten. Mycket vackert!
  • Vill du ha andra spännande ytor? Prova blanda i sågspån, stenar (täljsten är lätta att slipa och passar ypperligt för att tillsätta i gjutningen), glas, keramik mm. Endast fantasin sätter gränserna.
  • Pensla ut akrylharts på en redan färdig gjutning och slipa sedan efter så får du en helt ny yta. Bra sätt att t.ex. fixa gamla misslyckade eller trasiga gjutningar i andra material.
  • Det går även bra att lacka, måla och ytbehandla akrylhartsen på många olika sätt.

© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.


 

Produkter

Information

Handla