insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Gjut i en latexform

I den här lilla guiden ger vi tips på hur du kan gjuta i en latexform från WS och Company. Alla våra latexformar är tillräckligt rejäla för att kunna hängas upp utan stödkappa. Om stödkappa behövs så medföljer detta. Du behöver alltså aldrig bygga stödkappor eller gräva ner formar från WS och Company.


 Svårighetsgrad: Lätt  Tidsåtgång: ca: 30 min.

 


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

Läs mer

Inspirationsnummer
5078

 

 

 

Gjut i en latexform, så här gör du

Kartong som upphängning för gjutformen

 

Kartong är ett enkelt sätt att hänga upp en latexform.

En bit kartong kan vara en mycket bra upphängning för mindre formar som inte väger så mycket. Måtta ut för din form och klipp eller skär upp ett hål så det passar. Häng sedan upp kartongbiten över t.ex. en hink. - Klart! Nu kan du gjuta i gjutformen!


 

MDF för permanenta lösningar.

MDF är ett bra material att göra mer permanenta upphängningar med. Det är också ett bättre alternativ när du har tunga stora formar då man kan ordna upphängningen så att inte formen glider genom när den fylls upp. Principen är den samma som kartongbiten. En sticksåg fungerar bra för att göra själva hålet. När det sedan gäller att fästa gjutformen i upphängningen kan man t.ex. slå spikar i en cirkel runt om. Dessa hål som då blir i själva gjutformen kan du använda gång på gång och fäster man inte spikarna så nära kanten så är det här en hållbar och bra lösning om man tänkt göra väldigt många av samma form. Ett annat alternativ som är mer skonsamt för själva gjutformen är att såga till ytterligare en mdf-skiva med ett lite mindre hål. Då fäster man först formen i hålet. Lägger över den andra skivan och drar ihop dessa två skivor med skruv eller tvingar. Detta gör att latexformen håller sig på plats även när man gjuter riktigt tunga formar.


 

Fyll upp och skaka / vibrera formen.

Nu när din upphängning är klar är det dags att gjuta i latexformen. Det finns många sätt att göra detta och det här ska ses som ett exempel som vi tycker fungerar bra.

Fyll upp formen till ungefär en tredjedel. Skaka och klappa på formen. Gjut upp ytterligare en tredjedel, upprepa skakningen och klappningen. Fyll upp resterande gjutmaterial och gör samma sak igen. Kläm och tryck på utstående (positiva) former för att ingen luft ska stanna i dessa "fickor". Raka bort eventuellt överflöd.


Täck formen och vattna

Betong ska brinna långsamt. Det gör den mycket mer hållbar och "seg". Om betongen brinner för fort så blir den porös och kan i värsta fall gå av när du försöker ta ut den ur formen. Vattna därför alltid betongen. För att inte behöva vattna så mycket kan man även täcka formen med plastfolie. Detta är även mycket bra att göra på vintern då luften är torrare än på sommaren.


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.


 

Produkter

Information

Handla