insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Ytbehandla en betongskiva

Det finns många sätt att behandla sin bänkskiva i betong på. Det här är ett av de bästa och det absolut populäraste i vår butik! Betonglack och Betongtopper. Dessutom fungerar det lika bra i kök bland livsmedel som det gör utomhus eller till och med på ett golv som utsätts för både väta och slitage. Det är enkelt och ännu enklare blir det om du följer den här guiden. Har du allt du behöver? T.ex papper för att slipa betong

För dig som vill ha en matt oförändrad skiva med en riktigt bra ytbehandling, läs längst ner på denna sida.

 

 Svårighetsgrad: Medel  Tidsåtgång: ca: 60 minuter exkl. torktider

 


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

SparaSpara

Läs mer

Inspirationsnummer
2447

Förord.

Det här en guide som förklarar hur du bäst behandlar en bänkskiva med Betonglack och Topper. Detta ger ett högglanisgt resultat. Det finns många fler ytbehandlingar till betongbänkar. Några exempel på detta är Hey'di Top, Texelent Sten- och fogskydd, Texelent Stenolja och Selder stenolja.

För andra typer av ytbehandlingar som t.ex garagegolv och andra betongytor, se kategorin ytbehandlingar till sten och betong.

Steg 1

Förberedelser inför behandlingen av betongskivan.

 

 

 

Förberedelser och lite att tänka på

Innan du påbörjar att behandla din bänkskiva så finns det några saker att tänka på. Om din skiva är nygjuten så bör du vänta minst en vecka, gärna längre, innan du börjar att ytbehandla. När det gäller betonglack och betongtopper spelar det inte så stor roll för funktionen, men däremot så kommer det uppstå fuktfläckar under ytbehandlingen som kan ta ett bra tag att bli av med.

Om du ska behandla en redan använd, men obehandlad bänkskiva är det viktigt att få bort fett, flott och smuts som satt sig i skivan. Många väljer att slipa ner skivan innan och det kan fungera bra, men tänk på att fett och oljor kryper ner i betong och så långt slipar man inte ned. På oljor fäster inga ytbehandlingar. Ett alternativ är att använda sig av neutraliserande rengöringsmedel för att tvätta bort så mycket som möjligt på den använda skivan. Om man inte lyckas få bort all fett är det bästa alternativet att utesluta betonglacken. Betonglacken fungerar som en sealer som sätter sig ner i betongen, får den inget fäste så motverkar ytbehandlingen sig själv. Då behandlar du endast med Topper som arbetar på ytan.

När vi ger detta tips brukar många fråga vad skillnaden då blir och varför man ska använda betonglacken först. Betonglacken binder kalk och damm. Det gör att detta inte blandar upp sig med toppern som är själva ytan. Om dammet och kalket blandar upp sig med toppern kan den bli mjölkig. Betonglacken ger även ett djup i skivan och bryter ljuset på ett vackrare sätt än vad endast topper gör.

* Ytbehandla inte en bänkskiva med betonglack där du använt olja i gjutformen! Oljan kan sitta kvar i stenen och lacken som då ska tränga ner i betongen kan i vissa fall släppa!​

Om din skiva är fuktig av tvätt eller utomhusbruk, försök låta skivan bli helt torr först.

 

Med detta sagt är det dags att sätta igång!

 


 

Råd om slipning av betongskiva

 

 

...men först lite om slipning

Många som gjuter skivor mot t.ex. formplywood eller andra material tycker det är snyggt att behålla betonghuden. Att behålla betonghuden är kanske inte idealiskt av många olika anledningar, men fungerar om man har en riktigt hård ytbehandling. Betonglack och topper som vi använder oss av i denna guide ger en mycket hård yta. Om man behåller betonghuden behöver man inte slipa speciellt mycket. Ibland kan det vara bra att slipa det absolut yttersta med ett fint handslippapper (använd t.ex ett 600 korn våtslippapper). Vill man däremot slipa skivan ordentligt ska man använda en diamantslip. Dock kräver diamantslipen en van hand för att uppnå ett bra resultat. Detta kommer vi inte gå in på i den här guiden, men däremot kan vi tipsa om en mellanväg och det är stenslippapper på excenterslip.

Det är mycket lättare att få en snygg yta med hjälp av detta. Man kan göra det här i flera steg. Med ett 60-korn papper på excenterslipen får man snabbt bort betonghuden, sedan kan man ta det stegvis, 120, 320, 600, 800, 1200 för att fixa till en snygg yta med. Det här är både enkelt och snabbt. Man kan hoppa över något steg om man önskar, men för stora glapp gör att man behöver fler papper då excenterslippappret kommer att slitas ner för fort.

 


Steg 2

Använd först betonglack

 

 

Dags att sätta igång

På illustrationerna här har vi använt oss av en trasa. En luddfri trasa är ett sätt att applicera betonglacken och kanske det vanligaste. Ett av de bättre sätten är att använda en microfibermopp som man använder till städning. Det ska vara en microfibermopp som man våttorkar golv med. Dessa moppar ger ett jämnt flöde av lacken utan ränder. I denna guide kallar vi det "trasa"

Om du har en tät skiva (som inte drar åt sig så mycket fukt)
Fukta hela trasan, men dränk inte in den. Betonglack ska läggas i mycket tunna lager. Det första lagret är det känsligaste. Stryk mycket tunt. Många reagerar på att det blir för tunt och öser på lite extra, gör inte detta. I det första lagret finns ingenting under som stoppar så du kan i princip hälla ut en hel flaska och betongen kommer suga åt sig det mesta, men kommer inte lämna någon bra yta. 

Om din skiva är porös (suger åt sig mycket fukt)
Blanda betonglack och vatten 1/1 i volym. Ha på flödigt med blandningen och låt betongen suga åt sig någon minut, torka sedan bort överflödet. Låt inte blandningen ligga på längre än så. Då kommer det bli svårt att torka bort överflödet. (OM detta skulle hända, vänta och sedan slipa ner betonglacken.)
När detta steg är klart. Påbörja steg "om du har en tät skiva här ovan".

Arbeta i cirkelrörelser för bästa resultat, då slipper man ränder.

När nu skivan är behandlad första gången, ska den vila. Resultatet är nu flammigt och mjölkigt, detta är precis som det ska vara. Flammigheten är fukt och kommer försvinna. Torktiden är ca. 40 minuter mellan lagren. Lägg maximalt två lager på en vanlig betongskiva. Låt nu betonglacken vila ett dygn innan det är dags för topper.

 


Steg 3

arbeta i cirkelrörelser ytbehandling till betong

 

 

Dags för två sista lager. Nu med betongtopper.

Samma princip som vid appliceringen av betonglack gäller även när man lägger ut topper. (ej steget med flödigt lager) Två tunna lager ska läggas. Topper torkar lika fort som betonglacken gör, men det är att föredra att polera mellan lagren. När man polerar lagren blir de tätare och står mot fukt och smuts bättre. (ungefär samma princip som med ett bilvax). Lägg därför ett lager, vänta i 24 timmar och polera sedan upp det lagret med hjälp av ett vitt skurnylon / skurblock. Arbeta precis som om du polerade bilen. Detta kan du göra för hand eller fästa skurnylonet på en polermaskin. Detta gör att toppern blir tätare och får en ännu hårdare och glansigare yta.

När du polerat färdigt stryker du ut ett tunt lager topper igen, väntar 24 timmar och upprepar poleringen. Nu är det klart!

Nu behöver ytbehandlingen härda ordentligt. Vi rekommenderar att du inte blöter ner eller använder skivan på 48 timmar. Gör inga tidiga "vattentester" eller reptester då detta kommer resultera att behandlingen kan förstöras. Vill du prova så rekommenderar vi att du gör en ytbehandling på en annan liten skiva vid sidan av.

 


Tips och skötselråd för din bänkskiva.

Trots att topper är ett mycket hårt material, så hårt så man kan ha det på golv i offentliga miljöer, kan det uppstå repor. Det fina med den här ytbehandlingen är att det är lätt att fixa. Genom att blanda upp ca 5% topper i hett vatten kan man rekonditionera en hel skiva. Det är även rekommenderat att underhållstvätta skivan. Använd då 1% topper i städvattnet. Då mättar du skivan så att den behåller skyddet och ytan ser ut som ny under mycket lång tid. Råkar man få en fläck på skivan, t.ex. genom vinglas som stått över natten och bildat en ring, lägg en fuktig wetex-duk eller liknande över fläcken. Detta kan ta bort fläcken helt. Ibland kan man även behöva rekonditionera området. Vardaglig tvätt gör du med vatten och milt rengöringsmedel, men använd vatten med 1% topper då och då. Toppern håller sig mycket länge i flaska som förvaras svalt och mörkt.

Den här ytbehandlingen ger ett mycket effektivt skydd, men det gör inga underverk. Var därför alltid varsam med din skiva. Låt inte glas, smuts, fett osv ligga kvar på skivan utan ta alltid bort det så tidigt du kan. Tänk även på att vax (som toppern består av) är känsligt för värme. Ställ därför inga varma kökstillbehör rakt på skivan. Använd underlägg. Om du följer dessa enkla regler så har du en snygg bänkskiva som håller sig som ny under lång tid.

 


För dig som vill ha en oförändrad matt skicka, men ändå fläcktålig.

I ovanstående guide har vi behandlat en bänkskiva så den blir blank. Om du vill behålla det matta utseendet finns en riktigt bra produkt som heter "Texelent sten- och fogskydd". Den här produkten är en impregnering som man enkelt sprutar ut över sin skiva, en eller gärna två gånger. Ingenting annat än detta behövs göras. Varken före eller efter. Det låter lite som magi, och det är det nästan. Sten- och fogskydd står mot fläckar av rödvin, sagt, sylt, citron, vinäger och mycket annat.

Här nedan kan du se en video från vår YouTube-kanal där vi ytbehandlar en bänkskiva som vi putsat upp med putsbruk. Det är mer sugande än betong, så en betongskiva kommer få ett ännu bättre resultat.


Lycka till med ditt projekt med att behandla betongen. Om du behöver mer hjälp eller har funderingar. Kontakta oss.


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.


SparaSpara

Produkter du behöver
Produkter

Information

Handla