insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Putsa Papier maché-figurer

I vår webbutik hittar man många olika Papier Maché-figurer. Dessa är mycket roliga att måla, klistra tyg eller tapet på för att få ett roligt annorlunda utseende, men i den här guiden ska vi göra någonting helt annat. Vi putsar nämligen Papier Machéfigurerna med hjälp av putsbruk. Detta gör att du kan få vilken figur som helst att se ut som den vore gjord i betong. Receptet är enkelt. Ett par engångshandskar, lite betongakryl, lite putsbruk och en skvätt med en hård matt lack. Då kör vi igång.

 

 Svårighetsgrad: Medel  Tidsåtgång: ca: 45 minuter exkl. torktider

 


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

Läs mer

Inspirationsnummer
2452

Steg 1

Börja med att prima flodhästen med betongprimer

 

Börja prima nallen med betongakryl

 

 

Använd betongakryl som primer

Betongakrylen ska användas i putsen senare i den här guiden, men redan nu åker lite av betongakrylen fram och vi använder den som primer. Detta gör dels att putsbruket fäster ordentligt samt att Papier Machén inte blöts upp för mycket. Risken är annars att det blir lite för blött under putsen och Papier Machén kan bli mjuk. Pensla ett tunt lager. Låt torka någon timme.
 


Steg 2

Putsa pappfigurerna

 

Putsa pappfiguren

 

 

Putsa med Ertomur 113 (Putsbruk)

Dags att putsa figurerna. Eftersom det är så små ytor så putsar man bäst med händerna. Ta på ett par engångshandskar så får du bra känsla i fingrarna. Blanda puts och betongakryl enligt anvisningarna. Det är inte så supernoga när det gäller just det här användningsområdet. Försök få 1 del betongakryl till 10 delar vatten eller så nära som möjligt. Lägg det första lagret puts. Putsa så väl du kan, men var inte för orolig för lite klumpar och ojämnheter. När du putsat ett tag kommer du känna att putset börjar att torka lite. Nu är det lättare att få putset jämt. Låt putsbruket torka i ca. 30 minuter och upprepa sedan med mer puts. När det andra lagret är helt torrt kan man jämna till alla småmissar med hjälp av sandpapper.

När du putsar, tänk på att Papier Machén blir mjukare, även med betongakrylen under. Var därför lite försiktig så att de små detaljerna på din figur inte går sönder.
 


Steg 3

Slipa bort missar med ett sandpapper

 

 

Slipa för att jämna till ytan

När din figur är helt torr (tänk på att Papier Machén är fuktig under så det tar lite längre tid än för bara putsbruket att härda) så kan man enkelt ta bort små missar och ojämnheter med hjälp av sandpapper. Vilka nivåer på slippapper du ska använda dig av beror lite på hur stora "fel" det är. Vi rekommenderar att man tar bort de större felen med ett 120-kornsslippapper och sedan slipar över hela med ett 600-korn. Det fungerar i de flesta fall, men man får prova sig fram lite. Se till att använda ett slippaper som är till för sten och betong, annars slits de snabbt ut. Det finns egentligen inga gränser på hur fin yta man kan få, man kan till och med arbeta sig upp till 2500 korn om man vill ha en riktigt slät och fin yta.


Steg 4

lacka med ultramatt varnish för att göra ytan tåligare

 

 

Ultra matt varnish skyddar figurerna

För att ge figurerna ett bra skydd, binda putsen lite och skydda mot smuts är det bra att lägga ett eller ett par lager lack. Vi använder oss här av Ultra matt varnish som är en mycket hård lack (hård nog för golv) men ändå lätt att arbeta med och ger en supermatt finish. Som synes här på bilden så är lacken vit, men detta försvinner när lacken torkar.


Klart!

Så enkelt är det att ge en betonglook åt papier machéfigurer. Det är ett roligt sätt eftersom man kan göra figurer och andra föremål som annars är mycket svåra att gjuta. Det går att använda Betongakryl och putsbruk till mycket mer. Se t.ex vår video om hur man putsar och ytbehandlar en bordsskiva och vår video om hur man dekorerar krukor och väggar med hjälp av schabloner och putsbruk. Båda de filmerna hittar du längst ner på vår guider- och tipssida.

Tips! Du kan även måla på putsbruket eller färga in det med färgpigment till betong. 


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.


 

Produkter du behöver
Produkter

Information

Handla