Använda gjutnät är ett av de absolut snabbaste, enklaste och snyggaste sätten att skapa en trädgårdsgång eller markbeläggning på annan plats som t.ex altanen. Att det dessutom är till en riktigt lågt kvadratmeterpris är ett stort plus i kanten. I guiden om gjutnät går vi genom steg för steg hur man ska göra samt besvarar de vanligaste frågorna vi får angående gjutnäten. Några riktigt behändiga tips och trix delar vi också med oss av. Nu sätter vi igång!
Svårighetsgrad: Lätt Tidsåtgång: Beroende på yta
Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.
Steg 1
Innan man sätter igång bör man förberett marken där man ska använda gjutnäten. Man kan i princip säga att gjutnät behöver samma förberedelser som vilken marksten som helst. En fördel med gjutnäten är dock att man inte behöver lika jämt underlag som med vanlig marksten. Betongen kommer flyta ut och skapa stenar formade efter marken. De flesta som lägger gjutnät gör det där det legat en annan markbeläggning tidigare. Då går det bra att använda den. Annars gäller alltså samma förberedelser som inför vilken markstensläggning som helst. Med detta sagt är det ändå många som inte gör några större förberedelser och det fungerar bra även om det kommer bli ojämt efter ett tag. Därför kan det vara idé att göra det ordentligt från början. Hur man gör inför en markstensläggning finns mycket information om på internet. Den här guiden handlar om gjutnät.
Gjutnät finns i olika former och storlekar. I guiden använder vi oss av ett rektangulärt nät som är 60x50 cm, men vi har även andra gjutnät i vårt sortiment. När det gäller betongen rekommenderar vi finbetong. Betongen kan skilja sig lite från olika fabrikat, men blandar man efter instruktionerna på förpackningen får man rätt konsistens, i de flesta fall. Betongen ska vara så pass fast så att den håller formen när man lyfter nätet. Gör gärna en boll av betongen, sjunker inte bollen ihop nämnvärt mycket så har man rätt konsistens. En bra betongblandare är nödvändigt när man ska göra lite större ytor. Antingen använder man en tombola eller en handhållen modell. Tänk på att det går fortare att lägga näten än att blanda betongen så blanda gärna så stora satser som möjligt.
Man behöver också ha en hink att hälla betongen med, gärna en planka att raka av överflödig betong. Det är också bra med en liten trädgårdsspade och handskar. Det är bra att läsa hela guiden innan man börjar så att man är förberedd på alla steg.
Steg 2
När alla förberedelser är klara är det dags att sätta igång och blanda betongen. Blanda efter beskrivningen på förpackningen. Konsistensen ska vara så pass fast så att du kan forma en boll. Lägg bollen på en plan yta. Sjunker inte bollen ihop nämnvärt mycket så har du rätt konsistens. Bollen kommer att sjunka ihop lite, det är helt ok!
Tips! Färga betongen. I det här stadiet kan man även färga in betongen om man vill ha en annan kulör på sin gång. Rött, svart, vitt, grönt, gult och brunt färgpigment hittar du här hos oss.
Steg 3
Placera ut gjutnätet på marken där du vill ha det. Tryck till det lite så att det inte är ojämnheter där betongen kan smita ut. Fyll med betong. Tryck ner betongen och packa ordentligt i nätet. Detta kan göras på lite olika sätt. En liten spade, händerna eller så överfyller man näten något och packar betongen samtidigt som man rakar den med en planka. I det här läget kan du bestämma om du vill ha en ruff yta eller om du hellre vill ha en slätare finare beroende på hur mycket du arbetar med den.
Tips! Göra mönster. Om du vill ha lite mönster eller struktur på dina stenar är det här läget du ska göra det i. Man kan till exemepel ta en roller och rolla över nätet eller lägga i saker i betongen eller göra mönster på andra sätt.
Steg 4
När du är nöjd med ytan är det dags att lyfta nätet. Det är lätt hänt att det blir någon liten miss när man lyfter. Antingen kan betongen sjunka ihop lite eller så kommer man mot någonstans och orsakar ett märke. Detta fixar man lätt i efterhand. Eftersom betongen fortfarande är våt kan man använda händer eller en murslev till att fixa till dessa missar. När du är nöjd placerar du nätet bredvid och fyller upp med betong igen. Det fina med gjutnät är att du kan avbryta precis när du vill och fortsätta vid en annan tidpunkt.
Steg 5
Precis som när du lägger marksten behöver man borsta ut fogsand. Fogsanden lägger sig mellan de individuella stenarna och förhindrar att de åker ihop och nöts eller att stenarna flyttar runt sig. Det finns många olika sorters fogsand i många olika färger. Det finns även ogräshämnande fogsand som ger ett extra skydd mot ogräs. Du hittar fogsand i de flesta byggvaruhus.
Nu är det klart! Om du önskar ytterligare skydd för stenarna kan du använda dig av t.ex betonglack.
© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.
Rektangulärt gjutnät för snabba snygga trädgårdsgångar.
479 kr