Att gjuta egna markstenar öppnar helt nya möjligheter att få en personlig stil i trädgården. Inte bara finns det ett brett utbud, du kan även färga in betongen och sätta din egen prägel. Det är varken svårt eller kostsamt. Följer du stegen här nedan har du en bra grund att utgå från.
Svårighetsgrad: Medel Tidsåtgång: Beroende på yta
Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.
Steg 1
När du bestämt dig för vilken stil på dina markstenar och beräknat åtgång på betong samt hur många gjutformar du behöver för att hålla dig inom din tidsarm är det dags att sätta igång. Det här behöver du. En gummihammare underlättar både urtagning samt när du ska "vibrera" gjutformarna. Formolja är nödvändigt för att underlätta vid urtagning samt få en snygg och slitstark yta. En betongblandare, en trasa eller liknande samt betong och eventuellt pigment.
Steg 2
Som vid de flesta arbeten är underarbetet viktigt. Välj därför en riktigt bra formolja som är till för denna typ av gjutformar. I den här guiden utgår vi från vår vattenblandade formolja som ger fina ytor. Häll eller spraya ut ett tunt lager formolja i din gjutform. Låt oljan dra ett tag. Oljan är vit och när den börjar att bli lite genomskinlig är det dags att torka ur formen ordentligt. Var noga med att oljan täcker hela gjutformen och att det inte ligger några större pölar kvar i mönstren. Detta gör man enklast med en bommulstrasa eller liknande.
Tips! Om du inte vill gjuta direkt går det bra att täcka formen med någonting och använda den inoljade formen vid ett senare tillfälle (max några dagar)
Steg 3
Blanda betongen efter beskrivningen på förpackningen. Använd dig av finbetong eller grovbetong om du inte blandar din egen. I det här steget kan du också välja att färga in din betong med färgigment till betong. Det här gör att du kan matcha dina plattor till din trädgård eller där du tänkt lägga markstenen. När betongen är blandad ordentligt är det dags att fylla upp gjutformen.
Fyll upp formen ca 2/3. Dra ut den utanför som på bilden och knacka med gummihammaren. Snurra formen så du knackar över hela ytan.
Fyll upp sista betongen ända upp och knacka formen som på bilden mot abretsytan tills betongen är helt jämn i formen. Om du fått överflöd, ta en brädbit eller liknande och "raka" av överflödet. Obs: överarbeta inte formarna. Om man vibrerar för mycket orsakar du istället fler bubblor, lagom är bäst!
Steg 4
För att undvika luftkrypningar i kanterna som kan orsaka fula märken/fläckar är det en bra idé att täcka formen samt vattna. Vattningen gör även att betongen inte torkar ur under brinntiden. Detta gör att betongen blir seg och hållbar. Torkar den ur kan den bli porös. Det här är ännu viktigare vintertid då luftfuktigheten är lägre. Ta vanlig plastfolie och täck formen. Lyft platsfolien och håll betongen fuktig under de första två dagarna. Plastfolien hjälper att hålla betongen fuktig. Du behöver därför inte vattna speciellt ofta.
Alla våra färgpigment är baserade på oxider. Ex. Svart färgpigment - Järnoxid. Vitt färgpigment - Titanoxid. Grönt färgpigment - Kromoxid.
Behåller sin färgintensitet.
Alla färgpigment till betong hos oss är väderstabila och klarar av det omväxlande klimat och årstiden vi har här i norden.
När betongen väl brunnit blöder inte färgen ur stenen. Oavsett yttre påverkan så som regn, snö, töväder mm.
Alla pigmenter är så pass stabila så de kan befinna sig i t.ex känsliga miljöer som akvarium. Ett undantag från denna regel är kromoxid (grönt) som kan påverka microbiologin.
Inte märkningspliktig och är inte skadlit för miljön.
Dessutom är det inte skadligt för dig som användare heller.
© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.
Formolja av mycket god kvalitet. Vegetabilisk vattenblandad.
79 kr