insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Färga in betong med färgpigment

Färga betong gör man enklast med hjälp av färgpigment till betong. Pigment finns i många olika kulörer. Hos oss hittar du svart, gult, rött, brunt, vitt och gult i standardsortimentet, men vi kan även ta hem andra färger efter önskemål. Färgpigmenterna du hittar hos oss är oxider och läcker därav inte ur betongen. De är tillverkade för nordiskt klimat och passar för att färga in betong, figurer, takpannor, marksten och mycket annat. I den här guiden går vi igenom grunderna och tillvägagångssättet. 

Observera att detta är tänkt som en hobbyguide till hemmaprojekt. Om du vill färga in bärande konstruktioner kontakta gärna oss så hjälper vi till med uträkningar och åtgång.

 

 

 Svårighetsgrad: Lätt  Tidsåtgång: ca: 15 minuter exkl. torktider

 

 


 

 

steg för steg guide

 

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

 

Läs mer

Inspirationsnummer
2448

Steg 1

Tillsätt färgpigment i torr betong

 

 

 

Dosera färgpigmentet

Det du behöver är betong eller bruk. Ett bra kärl att blanda i, en mekanisk blandare (eller en spade) och färgpigment till betong.

För absolut bästa infärgning ska du blanda färgpigmentet i torrt bruk. Detta för att färpigmentet ska fördela sig så pass bra som möjligt. Fördelningen ger en starkare infärgning. Du kan även blanda färgpigmentet i vått bruk eller till och med i vattnet, men blanda i torrt bruk är alltså det bästa sättet. Detta gäller alla oxid-pigment. Färgpigment blandas normalt sett 2-6% av cementvikten i en säck betong. Ex. Maxdosering (6%) i en säck finbetong är 300g då cementvikten i finbetong brukar vara 5 kg. Cementvikten på just din betong bör stå på förpackningen.


Steg 2

Blanda nu färgpigmentet med betongen

 

 

Blanda färgpigmentet med betongen

För bästa resultat använd mekanisk blandning. Färgblandare som du fäster på skruvdragaren fungerar bra till mindre mängder. Vid större mängder använder du betongblandare. Tänk på att du inte kommer se något större resultat i blandningen, speciellt inte om du använder vitt eller andra ljusare kulörer. Tillsätt därför inte mer än nödvändigt. Resultatet kommer du först se när du tillsätter vatten. (Gäller ej vitt som ger bäst resultat först när betongen har härdat färdigt)

 


Steg 4

Gjut med pigmenterad betong

 

 

 

Nu är betongen infärgad

Tillsätt den infärgade betongen i vattnet och blanda enligt instruktionerna på säcken. Klart! Så enkelt är det att färga in betong med färgpigment. Det man kan tänka på är att olika betonger behöver olika mängd färpigment. Det beror på att olika betonger har olika ballast och grundfärgen skiljer sig en hel del. Vilken dosering du behöver beror på tycke och smak samt betongsort. Gör ett test innan du färgar in större volymer.


 

Färga in andra material med färgpigment.

färga in betong

 

 

Färga in gips, färga in putsbruk eller bryt färg

Det är inte bara betong du kan färga in med färgpigment till betong. Andra material som passar med färgpigmentet är t.ex kakelfogar, putsbruk, cemetbruk mm.

Man kan även blanda i andra material som inte är cementbaserade. Gips till exempel går mycket bra att färga in och i gipset, eftersom det är vitt, färgar det in mycket kraftigt. Då får man minska mängden lite. Färg är ett annat användningsområde. Bryt vita färger i den kulör du önskar. Det går också med lim, lack och mycket annat. Man kan prova sig fram. 

 


Fakta om färgpigmenten hos WS och Company

Oxider

Alla våra färgpigment är baserade på oxider. Ex. Svart färgpigment - Järnoxid. Vitt färgpigment - Titanoxid. Grönt färgpigment - Kromoxid.

Ljusäkta

Behåller sin färgintensitet.

Väderstabilt

Alla färgpigment till betong hos oss är väderstabila och klarar av det omväxlande klimat och årstiden vi har här i norden.

 

Stabilt

När betongen väl brunnit blöder inte färgen ur stenen. Oavsett yttre påverkan så som regn, snö, töväder mm.

Ej giftigt

Alla pigmenter är så pass stabila så de kan befinna sig i t.ex känsliga miljöer som akvarium. Ett undantag från denna regel är kromoxid (grönt) som kan påverka microbiologin.

Miljövänligt

Inte märkningspliktig och är inte skadlit för miljön.

Dessutom är det inte skadligt för dig som användare heller.

 


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.


Produkter

Information

Handla