insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Betongkänsla på en byrå

I den här guiden får vi följa med i ett byrå-projekt där skivan på byrån får en betongkänsla. Betongkänsla säger vi för att det är ingen riktig gjuten skiva, det är mycket snabbare och enklare än så. Vi använder oss av ett putsbruk som heter Ertomur 113 tillsammans med betongakryl vilket gör att bruket blir mjukare och elastiskt. Betongakrylen i det här projektet är mycket viktig. Utan det kommer bruket att spricka då trä rör sig lite med årstider, väder och luftfuktighet. Dessutom gör betongakrylen att putsbruket får en bättre vidhäftningsförmåga och fastnar därför lättare på träet. Med det sagt så kör vi igång, det här är riktigt roligt!

 

 Svårighetsgrad: Medel  Tidsåtgång: ca: 1h 45 minuter exkl. torktider

 


 

steg för steg guide

 


Guiden samt produkter du behöver för att följa den hittar du här nedan.

 

 

 

SparaSpara

Läs mer

Inspirationsnummer
2436

 

Steg 1

Dags att börja putsa skivan

första lagret puts

 

Förbered byrån för behandling

I det här fallet var byrån betsad innan projektet började. Därför slipades skivan ner och ruggades upp för att putsbruket skulle få en bättre fästyta. Vi rekommenderar alltid att försöka få bort så mycket av den gamla ytbehandlingen som möjligt. Dessvärre missar vi ut på en bild här där skivan slipas, men det är inte mer än att använda ett vanligt slippapper på traditionellt sätt.

Blanda Ertomur och betongakryl efter anvisningarna på förpackningarna. I det här fallet var skivan ganska vågig och ojämn. Då kan man med fördel putsa ett mycket tunt lager först och dra ut det med spackelspade för att jämna upp skivan. Vänta sedan till putsbruket har brunnit och lägg sedan nästa lager. Man kan räkna med att lägga mellan 2 och 4 lager beroende på hur tjocka lager man lägger och hur duktig man är på att få det jämt på en gång. Man behöver dock inte vara orolig om det inte blir helt jämt. Mycket kan man fixa till i efterhand med hjälp av slippapper.


Tips!  Om du målat resten av byrån sedan tidigare är det bra att skydda den ytan innan du börjar.

Om ytan är lackad och du inte kan få bort lacken så använd betongakryl tillsammans med vatten för att prima ytan först. Då blandar man 1 del vatten med 1 del betongakryl


Steg 2

Pensla ut putsen på svåråtkomliga ställen

Låta puts torka

 

Pensel är bra till svåra utrymmen och fasade kanter.

Den här byrån hade en fasad kant och detta kan ställa till det lite när man bara har en spackelspade till hands. Då kommer penseln väl till pass. Med en pensel är det inga problem alls att komma åt i små utrymmen eller där formen på skivan inte tillåter en spackelspade. Blandar man bruket löst går detta mycket bra. När du är nöjd med resultatet är det dags att låta det torka.


Steg 3

Lacka putsbruket

 

 

Slipa och jämna till ytan, sen är det dags för lack.

Slipa skivan går bra att göra med vanliga slippapper för sten eller om man vill ha ytan riktigt fin så kan man även använda stenslippapper till excenterslip. När man är nöjd med utseendet är det dags att lacka. Lacken skyddar och binder, men en ytterligare egenskap är att den vackra betongkänslan infinner sig ordentligt. Innan man gör det är skivan väldigt enfärgad och det är först med lacken den får liv. Lacken vi använder heter Ultra Matte varnish (Jeanne d´arc Living) och är ett mycket matt lack som är hårt nog att skydda golv, ett mycket bra lack som räcker länge.

 


Låt det torka, sedan är din byrå med "betongskiva" klar.

Byrå med putsad skiva

 

Detta är ett riktigt bra och även ett snabbt sätt att fixa en skiva i "betong". Eftersom man själv kan styra hela processen kan man t.ex färga in putsbruket med färgpigment till betong eller prova att spackla med schabloner på ytan för att skapa spännande mönster. Tack vare att Ertomur 113 är så pass hårt behöver man inte vara bekymrad över repor. Skivan blir mycket tålig.


Putsa Papier Maché-figurer och ge dem en betongloook.

Putsa figurer'

Det här är ett enkelt och roligt tips. Man putsar helt enkelt figurer som annars kanske skulle vara mycket svåra att gjuta och vips så har man en figur som ser ut som betong. Klicka här.

 Putsa en bordsskiva med putsbruk Video

Putsa och ytbehandla en bänkskiva

Här är en video i samma stil som den här guiden. Skillnaden är lite tillvägagångssätt samt att vi ytbehandlar skivan lite extra för att ge den ett toppenskydd mot fläckar som det lätt blir på matbord och liknande ytor. Extern länk till vår YouTube-kanal.


 

Skapa mönster på krukor och väggar med putsbruk och betongakryl Video

Video skapa mönster på betongkrukor

Ett mycket trevligt sätt att kombinera schabloner och putsbruk är att dekorera krukor och väggar. Extern länk till vår YouTube-kanal

 


© WS och Company - Alla bilder och texter är skapade av oss på WS och Company. Vill du låna information, en guide eller bild? Hör med oss först! Kontakta oss.

SparaSpara

Produkter du behöver
Produkter

Information

Handla