En förvulkad latex av högsta kvalitet, det är en naturprodukt som kommer från saven på kautschuk-trädet (hevea). Passar bra att skapa gjutformar till bl.a. gips och betong, men även annat som exempelvis masker, kostymer och mycket annat.
Man kan antingen pensla på latex i lager för att bygga upp en form eller så doppas modellen. Blandas med förtjockningsmedel för att snabbare bygga upp en bra tjocklek. I de första lagren ska man dock endast använda latex för att undvika lufthål/bubblor.
Den färdiga formen pudras med talk för att formen ska bli trevligare att hantera samt att den inte drar till sig smuts och damm.
Använder du en gipsform till din avgjutning behöver du inget släppmedel bara att gipset är riktigt torrt. Material som absorberar vatten gör att latexen stelnar fortare.
Latex har hög elasticitet och rivhållfasthet.
Latex är en färskvara! I vår butik går latexen alltid kortaste väg till dig som konsument. Vi får latexen levererad till oss i obrutna fat direkt från fabrik (med värmetransport vintertid). Detta garanterar en riktigt färsk latex med absolut längsta hållbarhet och till ett riktigt lågt pris! Tack vare att vi köper in latex i mycket stora kvantiteter blir inköpspriset lägre och du som kund får en riktigt högkvalitativ latex till ett riktigt bra pris!
Latex ska förvaras mörkt och inte över normal rumstemperatur samt väl tillsluten i förpackningen. Om latexen luftas eller blivit gammal märker man det genom att ammoniaken dunstar. Dvs. latexen doft är inte lika skarp och den klumpar sig lättare än tidigare. För att undvika detta, låt inga förpackningar stå öppna under en längre tid.
Ammoniakhalt maximalt 0,5%
Finns i storlekarna 250 ml, 500 ml, 1 liter, 2,5 liter, 5 liter, 10 liter och 20 liter.
Vill du veta mer om att tillverka latexformar? Se vår guide här om både tekniken vid pensling och doppning
Vanliga frågor och svar om Latex från WS och Company. (Under uppbyggnad, mer detaljerade svar kommer inom kort)
Latexen från WS och Company är egentligen en väldigt enkel produkt att använda. Det är oftast bara att tuta och köra, men ibland råkar man ut för lite frågetecken och dessa ska vi försöka reda upp här. Först en liten presentation av vår latex och varför vi valt just denna.
Mer info om er latex tack!
Javisst! Vår latex vi säljer används för produktion av mycket. Bland annat gör man latexhandskar, marina produkter och sjukvårdsartiklar. Just den sista punkten är anledningen till att vi valt just denna latex. Den är alltid fräsch och helt ren, det vill säga den innehåller inte tillsatta kemikalier eller andra utfyllnadsmedel. Den består av tre komponenter, naturgummi, ammoniak och vatten. Ren och säker helt enkelt vilket är viktigt för oss som arbetar mycket med latex.
Varför är min latex så tunn / tjock.
Latex är en naturprodukt och precis som alla naturprodukter varierar formen lite. Den håller sig dock inom ett viskositetsspann för att fungera i produktion. I industrin förtunnas alltid latexen med destillerat vatten. När man tillverkar en gjutform kan det vara bra med tjockare latex, då kan man använda sig av förtjockningsmedel. *mer detaljer kommer
Varför luktar min latex så mycket?
När latexen kommer till dig från oss är den helt färsk. Den går i obrutna fat från producent till oss. Därefter tappar vi upp latexen direkt från fatet med hjälp av en kran ner i din dunk/flaska och försluts omgående. Detta gör att latexen inte tappar någon ammoniak. Ammoniak är latexens konserveringsmedel och ju mer ammoniak som är kvar, desto längre håller sig latexen. Ammoniakhalten är maximalt 0,5%.
Min latex luktar illa, inte bara ammoniak.
Ammoniak vet nog alla hur det doftar och inte kan man påstå att det doftar gott, men ibland kan det lukta riktigt riktigt illa om latexen. Detta sker alltid i kombination med att latexen blir rosa-aktig. Detta är bakterier och beror på att man hanterar latexen felaktigt. Den har utsatts för för mycket UV-ljus. Latex surnar precis som mjölk och när latexen blir rosa-aktig beror detta på att PH-värdet minskat (normal siffra är 10,5). Vad man gör då (vi rekommenderar inte detta om du inte har kännedom om produkten) är att man tillsätter 0,1% ammoniak för att återställa PH-halten. Om detta redan drabbat dig som inte har kännedom och kunskap om ammoniak ska du försöka använda upp latexen så fort som möjligt och inte förvara den ljust.
Hur förvarar jag flaskan / dunken.
Förvara den i rumstemperatur (aldrig lägre, det kommer vi till i nästan punkt om luftbubblor) och mörkt. Ett skåp mitt i huset i jämn temperatur är optimalt.
Varför är det fullt med bubblor och hur undviker jag dem?
Luftblåsor och olika typer av luftblåsor beror på många olika saker. Några olika anledningar kan vara transport, ovarsam omrörning och nedkylning. Vid transport och annat som gjort att det kommit ner för mycket luft i latexen så är det bästa sättet att bara låta den vila och ta bort så mycket ytskum som man kan. Vid nedkylning är det lite annorlunda då latexen blir seg. Detta binder luftblåsorna mycket längre ända tills man förändrar ytspänningen så luften kan stiga upp. I industrin tillsätter man alltid destillerat vatten då aldrig luftblåsor i någon form får förekomma. Detta kan även du göra genom att åka till närmsta mack. Man ska tillsätta 1% destillerat vatten, aldrig mer. Då förändrar man ytspänningen så att luften kan stiga upp igen. Vill man inte göra detta kan man lägga flaskan/dunken i ljummet vattenbad (fingervarmt eller något varmare). Detta gör att ytspänningen minskar och luften kan stiga upp igen. Man kan även göra detta undertiden man penslar. Använd då en hårfön (men inte på det varmaste för då stelnar latexen direkt). Även detta gör att ytspänningen minskar och bubblan spricker. *mer information kommer.
Jag får knutar och knölar i min latex, vad beror detta på?
Att detta uppkommer beror antingen på att man penslar på samma ställe flera gånger så latexen hinner torka och korva sig eller att penseln är blöt eller fuktig av vanligt kranvatten. Latex ska aldrig komma i kontakt med kranvatten då det innehåller joner. Jonerna gör att latexen bildar klumpar.
Har ni bytt leverantör? Min latex är annorlunda?
Nej, vi har inte bytt leverantör, vi har haft samma leverantör i många år. Detta beror på olika omständigheter som ovan nämnda och även när latexen är skördad. Om den skördas på våren eller hösten gör latexen lite annorlunda, om det varit varmt eller kallt gör latexen lite annorlunda. Detta är dock sådant man får förhålla sig till då det är en naturprodukt. Med förtjockningsmedel blir latexen tjockare och med destillerat vatten blir den tunnare. Det är en bra regel att gå efter för att uppnå en konsistens man trivs med.
Hur lång hållbarhet har er latex?
Från att den kommer hem till dig har den cirka ett års hållbarhet om du förvarar och tappar upp den mörkt och i jämn temperatur samt ordentligt försluten. Vid utsättning för ljus eller varierande temperaturer förkortas denna tid avsevärt.