insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Formtillverkning

Tillverka egna gjutformar i olika material. Alginat för kroppsavgjutningar, latex till gjutformar till betong och gips, silikoner för livsmedel, härdplaster och mycket annat. Här finns även släppmedel som t.ex vaselin.

Formtillverkningsmaterial till allt

Har du en idé till en replika hittar du säkerligen materialet du behöver till din form här hos oss på WS. Att välja gjutformsmaterial behöver inte alls vara speciellt svårt. Det viktigaste och främsta man kan tänka på är vilket material den slutliga produkten ska bestå av.

Gjuta betong och andra cementbaserade produkter

Om svaret på den första frågan är "betong" är svaret oftast latex. Förvulkad latex är ett naturgummi som lämpar sig ypperligt för att gjuta betong, gips och många andra material. Det är slitstarkt, har god elastitet och är väldigt enkelt att skapa formar med. Det är dock inte alltid som latexmjölk är rätt väg att gå. Ibland behöver man en form som är plattare, likt en trägårdsplatta, eller en form med väldigt många vinkar så att man inte kan ha en gjutform i ett stycke. Då är silikon och polyuretan mer lämpligt. Det är även mycket snabbare än latex i dessa sammanhang tack vare att det bara är att hälla ut dem över produkten och inom ett par timmar har man en färdig form.

Resin är populärt, men vad ska man tänka på när man gör en resinform?

Resin/Epoxi är populära gjutmaterial. Det är en tvåkomponentsblandning som när den härdar ofta är helt transparent och glaslik. När man ska tillverka en form till detta material eller andra gjuthartser är det oftast bäst att använda ett additionshärdande silikon som till exempel Cenusil. Det är en transparent silikon som är väldigt lättarbetat tack vare ett blandningsförhållande som är 1:1, det vill säga lika delar härdare som silikon. Dessutom är det inte märkningspliktigt vilket gör det trevligt att arbeta med. Det finns många andra material som är lämpliga till dessa gjutformar också, men här tog vi Cenusil som exempel eftersom det är det mest mångsidiga.

Göra egna formar till choklad och andra bakverk.

När det kommer till livsmedel ställs det väldigt höga krav. Vi rekommenderar alltid Elastosil till dessa projekt. Det når upp till alla krav och är användarvänligt på många olika sätt. Dels kan du själv välja hårdheten hos silikonet genom att blanda de två olika varianterna, detta för att nå ett shorevärde som exakt motsvarar dina krav samt att du kan styra härdningstiden till den tid du önskar genom att blanda dess härdare. Formen tål sedan allt från 5-25C°. 

Handavgjutning och kroppsavgjutningar.

Till att skapa minnen eller statyetter genom att gjuta av hela, eller delar av, kroppen kan man använda både alginat och silikon. Till handavgjutning och andra enklare former är alginat det mest lämpliga. Det är ett snabbarbetat material som ger dig en form efter bara några minuter. Nackdelen är att alginatformarna är engångsformar. Oftast spelar det ingen större roll då man kan göra kopior med andra material i efterhand när man fått ut sin master. Silikon, som t.ex. Elastosil, kan vara bra att använda om man direkt vill ha en återanvändningsbar form utan flera steg eller när man har riktigt svåra partier där man behöver en tvådelad eller flerdelad gjutform.

Allsidiga gjutmaterial

Ett av våra absolut mest populära gjutmaterial är RTV Formsilikon. Ett väldigt mångsidigt silikon som i princip klarar av alla typer av gjutmaterial. Dessutom har vi många olika polyuretaner som är perfekt när man vill massproducera gjutningar i formar som håller industriklass. Vill du gjuta metall är gjutsand ett lämpligt material. Det är en oljad sand där du trycker ner ditt objekt för att sedan hälla i metallen i avtrycket.

Dessutom finns många olika tillsatsmedel till ovannämnda material. Förtjockningsmedel och tixotropmedel för att göra materialen tjockare i konsistensen, silikonolja för att förtunna, sedan får man inte glömma bort hur populärt det är att använda silikonolja till acrylic pouring -tekniker, men det är en helt annan historia, snabbhärdare när du behöver en form på kort tid och mycket annat.

En annan viktig kategori är släppmedel. Det både förlänger livslängden på din form och ger en enklare avformning och ett bättre slutresultat. Även här finns många olika att välja mellaan.

Vi finns alltid här för att hjälpa dig att hitta rätt. Vi svarar gärna på dina frågor och funderingar.

Läs mer
Populära produkter i underkategorierna


Produkter

Information

Handla