insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Cyanotype och Solarfast Jacquard

Sun-Printing med hjälp av UV-ljus

Cyanotype är en av de tidigaste typerna av fotograferingstekniker. Med hjälp av solen (UV) skapar man detaljerade tryck med hjälp av alla typer av objekt som återger en skugga. Man placerar helt enkelt objektet på den behandlade ytan och utsätter det för solljus. Man kan även använda en UV-lampa.

För att överföra foton istället för objekt kan man enkelt skriva ut ett negativ på sin skrivare. Använd då en transparent film istället för vanligt skrivarpapper. Den här tekniken är perfekt för fotografer, mixed-media-konstnärer och tryckare m.fl.

Blå toner, eller Solarfast

Tryck med Cyanotype-tekniken är alltid blå och erbjuder ett brett utbud av toner. Man kan dock efterbehandla dessa tryck till bl.a. brunt, gult och svart. Tekniken är lämplig att använda på tyg och på papper. Om man önskar att tvätta tryckta textilier ska man använda fosfatfria tvättmedel. Trycket kommer dock ändå att blekna lite vid varje tvätt, även missfärgning kan uppstå. Tvätta därför mycket försiktigt. Cyanotype är en rolig teknik som oftast upplevs väldigt enkel. Här finns många möjligheter till att skapa ditt unika verk.

Solarfast är en mycket liknande teknik och kommer i flera olika färger. Cyanotype har dock fler toner i trycket än Solarfast. Här kan man välja mellan Sepia, Violet och flera andra. Till skillnad mot Cyanotype kan textilier tvättas precis som vanligt och är mycket tålig mot tvättmedel och maskintvätt.

Båda teknikerna är enkla och roliga att arbeta med, snarlika, men ändå finns ganska stora skillnader. Cyanotype är orginalet och Solarfast togs fram av Jacquard 2013. Vad du än väljer kan du se fram mot unika vackra tryck på både textilier och papper.

Läs mer


Produkter

Information

Handla