insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Rost och Patina

Skapa äkta patina, rost eller ärgning.

Lägg till en extra dimension på dina gjutningar, din konst eller din design. Hos oss på WS hittar du allt du behöver för att skapa äkta patina, och det är busenkelt. Låt brons, koppar eller mässing ärga eller låt järn rosta. Det enda du behöver är metallen och en aktivator.

Rosta med järnfärg

Ett enkelt och vackert sätt att få nästan vad som helst rostigt är att använda sig av färg som innehåller järnpulver. Vår egna, Metallfärg järn, har ett jättehögt innehåll av järn vilket både gör färgen fin som den är och mycket enkel att rosta. Tack vare detta kan man få den att rosta lite hur man vill. Det vanligaste sättet är ofta att man målar ett lager metallfärg och sedan låter det torka. Efter detta applicerar man ett lager till och innan den torkat går man på med en aktivator som till exempel Rost- och ärgningsmedel. Då börjar rosten utveckas omgående och efter ca 30-45 minuter ser man slutresultatet.

Vi nämnde att man kan göra lite hur man vill och det stämmer verkligen. Även om det sättet vi beskrev här ovan är vanligast så kan man måla ett lager och spraya direkt, man kan måla ett lager och låta det torka för att sedan spraya. Inga rätt och inga fel. Man kan alltid ändra sitt projekt, även om allting torkat klart. Om man har en väldigt sugande yta kan det vara en fördel att först måla ytan med en akrylfärg. Det gör att järnfärgen räcker längre. Med en annan akrylfärg i botten kan man även få olika effekter på slutresultatet genom att måla tunnare med metallfärgen för att skapa chateringar och andra stilar.

Skapa patina och ärga koppar, mässing och brons

På samma sätt som man arbetar med metallfärg järn kan man göra samma sak med olika färger som innehåller äkta metaller av koppar, mässing och brons. Du får då helt autentiska ärgningar, precis som på gamla statyer som står utomhus, det går bara väldigt mycket snabbare.

I vårt sortiment finns den kraftfulla Rost- och ärgningsmedel som fungerar mycket bra till grön ärgning och rost, men vi har fler. Blågrön patina och grön patina är två andra aktiverare som fungerar på samma sätt.´, men ger lite annan effekt. Här är det den personliga smaken som avgör vilken som är vackrast.

Fler aktiverare och metallfärger

Vi har självklart även aktiverare och färger från andra tillverkare som t.ex. Magic Metallics Steel Metallic, Dark Bronze och tillhörande aktiverare. Alla dessa olika produkter samt WS egna går att kombinera tillsammans för att uppnå många olika effekter.

Både utomhus och inomhus.

Produkterna i WS sortiment kan användas både utomhus och inomhus, men man ska tänka på att ärgningen och rosten kommer att fortsätta rent naturligt utomhus. Detta är ofta att föredra, men om man gjort någonting mer detaljerat och inte vill att oxideringen ska växa så kan man försegla ytan och stoppa det. Detta gör man med vanlig klarlack. Tänk bara på att välja en klarlack för utomhusbruk om den ska vara ute och att det du lackar verkligen har torkat ordentligt.

Inte bara färg, rosta och ärga solida metaller

Alla patinavätskor och rostvätskor i denna kategori startar äkta oxidering. Det betyder att man kan använda dessa medel på allt som kan oxidera, även solida metaller och metallpulver. Här hos oss finns bronspulver, järnpulver, kopparpulver och mässingpulver. Dessa kan man blanda ner i lack, färg och andra material och sedan spraya med aktiverare. Självklart fungerar det lika bra på en hel bit av någon av dessa metaller. Ibland måste man dock se till att metallen är ren och fri från smuts och fett eftersom detta annars hindrar patinavätskan att tränga ner. Vill man få ännu mer fart på patinan kan man sandpappra eller använda sig av stålull på metallen för att skapa microrepor.

Använd på betong, canvas eller andra objekt

Fantasin sätter gränserna. Använd dessa metallfärger och vätskor tillsammans med mixed media, pensla gjutna föremål i betong, skapa rostiga terrakottakrukor, fixa en ärgad lampfot eller... ja, här är det fantasin som sätter gränserna. Eftersom produkterna även kan vara utomhus, och lackas, kan man faktiskt oxidera nästan vad som helst. Kika in i den här varugruppen för att inspireras.

Läs mer


Produkter

Information

Handla