insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Lack inomhus

Skydda och ytbehandla med lack

Att lacka en ren yta eller målad yta kan i många fall vara en försäkring att din skapelse håller under lång tid. Även om många färger klarar sig fint utan lack kan ett lager med extra skydd göra underverk. En lack är inte bara ett sätt att förändra en yta utan det kan skydda mot många olika typer av påfrestningar.

Lacka för att skydda

Många lacker har ett inbyggt UV-skydd. Vad det betyder är att lacken helt enkelt skyddar pigmentet i färgen från att blekna och gulna. Detta gör att färgen håller sin briljans under längre tid. Speciellt viktigt är detta utomhus, men det gäller även inomhus. En av de vanligaste anledningarna till att man lackar en yta är att skydda den mot repor. Nu kan som bekant även lack repas, men det skyddar i alla fall färgen från att få den repan. Det är enklare att få bort en repa ur lack än vad det är att måla om ytan eller slipa ner materialet på t.ex. ett bord. I många fall kan man använda samma lack över repan och den försvinner. Dessutom är lack oftast utformade för att vara mycket hårdare än färgen. Det minskar generellt slitaget på underlaget. Fler anledningar till att ytbehandla kan vara att det blir mer lättstädat och därmed hygieniskt, livsmedelssäkra en yta och skydda underlaget mot nedbrytning av föroreningar i luften.

Lacka för att förändra

Nog för att skydda ytan är det mest primära, men en annan stor anledning till lack är att förändra ytan. I vårt sortiment finns lacker som är riktigt tjocka, så kallade 3D-lack, som nästan ger en resinliknande yta till vilket objekt som helst. Det finns lacker som bryter ljuset och ger iriserande effekter och så finns det lacker som ger en annorlunda känsla när man tar på objektet, som Soft Touch. Det vanligaste är kanske dock att förändra utseendet på en yta genom att matta ner färgen eller ge den ett högglansigt utseende.

Speciallack och decoupagelack

Utöver förändra utseendet och skydda ytor så finns det även speciallacker som är till för väldigt specifika områden. Det här kan vara lack för metall, lack för trä, eller till mer pyssliga sysslor som decoupage eller ljustillverkning. Hos oss hittar du en mängd med olika lacker.

Inomhus, se även lack för utomhus

Vill du titta på ännu fler lacker? Kika även in på vår kategori för utomhuslacker. Självklart kan du även använda dessa inomhus. Varför vi valt att dela upp lackerna i olika kategorier beror på att alla egenskaper lämpar sig inte utomhus. Dessutom brukar de som ska klara av väder och vind kosta några kronor extra, vilket självklart är värt det utomhus, men kanske inte är fullt nödvändigt inomhus.

Läs mer


Produkter

Information

Handla