insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Lack och Primer

Lacker, vax och primer till färg och andra material

Ge ditt måleri de bästa förutsättningarna genom att säkra både underifrån och ovanifrån. Med rätt typ av underarbete och skydd kan färgen skyddas mot väder och vind, repor, föroreningar, UV-ljus, repor, fukt, genomslag och flera andra påfrestningar. 

Spraya eller pensla

Hur man applicerar en lack eller primer beror på tycke och smak, men även vad det är för yta man tänkt att behandla. En fördel med att pensla ut någonting är att man får väldigt god kontroll, du kan ofta lägga tjockare lager på en gång och du bestämmer själv strukturen. Det är även enkelt att komma in i små vrår och detaljer. En spray däremot gör jobbet snabbare. Det är också, när man fått in tekniken, enkelt att applicera väldigt jämt. Båda teknikerna har alltså fördelar. Här hos oss hittar du många olika sprayprimers, spraylackar och vanliga pensellacker.

Skydda färg mot väder och vind

Hitta rätt, snabbare. Vi har delat upp våra ytbehandlingar i två kategorier, lack inomhus och lack utomhus. Självklart går det även bra att använda utomhuslack inomhus, men inte tvärtom. Varför ska man då välja en inomhuslack kan man fråga sig. Svaret på detta är att flera lacker har egenskaper som helt enkelt inte passar utomhus. Det kan vara livsmedelsgodkänd lack eller 3D-lack som är en riktigt tjock lack. Dessutom brukar produkterna för utomhus kosta en slant extra och det kanske inte är nödvändigt om man endast ska lacka inne.

En stor fördel med en utomhuslack är att man ofta kan använda färger som annars inte klarar av att vara ute. Vidare finns det idag många färger som klarar sig alldeles utmärkt utan någon ytbehandling utomhus, men med en lack förlänger man livslängden på färgen. UV-ljus är en påfrestning som är större utomhus än inomhus. Flera lacker skyddar mot just detta och låter dina färger behålla sin briljans.

Det är viktigt med ett bra underarbete

Lacka är något som många ser som en självklarhet, men det kan vara lätt att glömma bort att påfrestningar kan även komma underifrån. En primer är enkelt förklarat en färg som är tillverkad för att ge ett bra fäste mot underlaget och ge ett optimalt underlag att fortsätta måla på. Det finns även primers som skyddar mot kvistar och fettfläckar, metall som kan börja rosta under färgen. För alla som målar på tavlor är det ofta en självklarthet att använda en primer under, då brukar den kallas för Gesso. Tyvärr glöms det allt för ofta bort när man "bara" ska måla lite på trä, betong, metall, sten o.s.v. Vill man vara riktigt säker på att det man målar ska hålla under lång tid är det bäst att ge de bästa förutsättningarna för färgen.

Förändra utseendet på en målad yta med lack

Det är inte bara rent praktiska skäl man vill lacka en yta. Ofta är det även rent estetiskt. Kanske vill man höja glansen på ett objekt, eller matta ner det. Det finns speciallacker som har iriserande effekter, tjocka lacker som nästan ser ut som resin och lacker som ger en helt ny känsla när man tar på ytan.

Tips för att få bästa möjliga resultat

Alla lacker är olika så detta får ses som generella tips. Läs alltid på burken först. De allra flesta lacker får bästa resultat om man målar med en så kallad lackpensel. En lackpensel är en mjuk mycket tät syntetisk pensel. Den lämnar minimalt med penseldrag vilket gör ytan slät. Vissa lacker kan även, med fördel, slipas mellan varje lager. Vad detta gör är att ge nästa lager lack bättre fäste samt förhindra just ojämnheter. Tänk även på att vara i en dammfri miljö och använd alltid en helt ren pensel.

Läs mer
Populära produkter i underkategorierna


Produkter

Information

Handla