insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Gjut en bänkskiva - Betong - Video och steg-för-steg.

Gjut en betongbänksiva guide och video

Gjut och ytbehandla en bänkskiva i betong.

Betongbänkskivor är det du vill att de ska vara. Råa och rustika i en industriell miljö, mjuka och ljusa i det stora lantköket eller kolsvart och stram i det moderna köket. Lägg där till utegrillar, matbord eller kafébord. Tack vare mångsidigheten med betong passar det in nästan var som helst.

 

Men hur gjuter man en skiva?

Först och främst börjar vi med det knepiga. Det finns lika många tillvägagångssätt som det finns idéer, på gott och ont. Varje typ av betong, varje sätt att blanda, varje sätt att vibrera, varje typ av släppmedel, varje typ av formmaterial och varje typ av ytbehandling gör att det nästan är omöjligt att säga ”så här gör du”. Därför är det alltid bäst att använda produkter som rekommenderas tillsammans. Vill man inte det, så får man experimentera sig fram.

Vi hoppar över allt som har med andra typer av betong och vågar påstå att vi har ett fläcksäkert recept. Bokstavligen talat. 

Videon här nedan är en kort video. Där ser ni stegen, på ett ungefär. Under den kommer en steg-för-steg-guide.

 

 

Tillverka en form

I videon använder vi det vanligaste materialet, formplywood. Köp en plywood av god kvalitet. De enklare sorterna är ofta ojämna under själva lamineringen vilket gör att betongens tyngd trycker ner ytan och skivan blir ojämn och vågig. Det bästa resultatet får du om du limmar kanterna med trälim och sedan spikar/skruvar ihop dem. Torka sedan bort överflödigt lim på en gång. Då håller skivan tätt och du slipper att vattnet sticker under kanten. Det kan ge spröda kanter och ojämn färg på skivan. Använd inte silikon eller liknande för att runda kanterna.

 

Mät upp volymen och andra förberedelser.

Att veta volymen är högst väsentligt. Man vill inte stå där och behöva blanda en till blandning. När du vet volymen vet du hur många säckar betong du behöver.  Du kan redan nu mäta upp vattnet du behöver. Kom ihåg att om man behöver blanda i flera omgångar är det viktigt att man använder samma blandningsförhållanden, annars kommer färgen skifta på kanterna. Var noga när det gäller det här steget.

Vi använder oss av Flytstöp. Varför vi gör det är för att den har otroligt fina egenskaper. Den passar mycket bra att armera, den går att gjuta lite tunnare, det är en cementbaserad gjutmassa som både är plastförstärkt och snabbhärdande. Skivan kan avformas på timmar. Den fungerar lika fint utomhus som inomhus och är svår att misslyckas med. Varför vi inte använder oss av t.ex. finbetong är helt enkelt att Flytstöp och liknande industriflytspackel är överlägsna när man vill ha en riktigt tät och fin skiva. Dessa spackel ska inte förväxlas med enklare vanliga flytspackel. Vanliga flytspackel är inte portlandcementbaserade och kommer spricka, men det är en helt annan historia. Just Flytstöp är vad vi alltid använder oss av. Den är superfin att slipa också och har inte tråkig flerfärgad ballast så som så många andra har.

 

Släppmedel formolja

Ibland säger jag att man inte ska använda något släppmedel alls. Oftast säger jag det på grund av att många använder feta oljor och man behöver egentligen inte något släppmedel mot en formplywood. Hellre ingen olja än en dålig olja. Använder man feta oljor kommer de sätta sig in i betongen och då är det omöjligt att fläckskydda skivan. Ingenting sätter sig på olja och då kommer inte heller ytbehandlingen fungera som det ska.

Med detta sagt använder jag själv alltid vattenbaserad formolja. Den här oljan ska appliceras med pensel eller sprayflaska. Sedan ska den ligga och dra lite tills den börjar bli transparent på sina ställen (ej helt transparent). När den blivit det ska man torka bort den, ordentligt! Om man inte torkar ur så kan man råka ut för samma fel som jag skrev om här ovan med ytbehandlingar som inte sätter sig o.s.v. Så varför använder jag ändå formolja? Jo, det ger en snyggare yta helt enkelt och använder man den rätt, enligt ovan, så reducerar den en del av luftblåsorna som kan bildas.

 

Klipp till och passa in armeringen

Under tiden formoljan ligger och drar är det läge att ordna armeringen. Även om Flytstöp är mycket hård så ska man alltid armera skivor. Det gör skivan ännu tåligare. Man vet aldrig vad skivan kommer utsättas för och skulle den spricka så vill man absolut inte att den skadar någonting annat eller i värsta fall, någon.

Vi använder oss av ett 2,5 mm punktsvetsat rotnät 50x50 mm. som vi underkantsarmerar med. Detta gör att skivan står mot tryck ovanifrån bättre vilket är precis vad en bänkskiva utsätts för. Vi armerar ca. 25 mm från toppen av skivan. Med toppen menas när man vänt skivan åt rätt håll. Det gör att i just den här gjutningen ligger armeringen endast 5 mm under ytan åt det hållet vi nu har skivan. Var noga med att inte låta nätet ligga för nära kanterna. Minst 30 mm från kanten är en bra regel. När det är gjort så fixar vi till två ”pinnar” av något slag som ska hålla nätet på plats. Knyt fast armeringen med någonting lämpligt som inte rostar.

 

Dags för första blandningen

Till vår skiva gick det åt ungefär två säckar. Skivan är som sagt 3 cm tjock. Vi blandar Flytstöpet efter beskrivningen. Här finns absolut inga genvägar. Blanda exakt som det står på påsen. Här duger tyvärr inte en trädgårdsspade eller färgblandare. Blanda med rätt typ av visp. Det ska vara en för flytspackel, inte en för betong och inte en för färg.

Man ska inte slarva med blandningen. Det finns flera olika anledningar till att man ska blanda en viss tid med ett visst redskap. Det är uträknat så för att alla komponenterna i betongen ska aktiveras. Gör man inte det, och inte i rätt proportioner så kan man råka ut för flygsot, ringar, z och mycket annat tråkigt.

 

Gjuta första lagret

Nu när både du och betongen är nöjda med blandningen är det dags att gjuta första lagret, spännande! Häll i allting på en gång och för ut betongen med hjälp av en spackelspade. En enormt viktig bit som jag inte kan upprepa nog är att håll betongen i rörelse, låt den aldrig stanna upp. Stannar den upp lär du med all säkerhet få fula märken just där. Detta gäller speciellt om det är varmt där du gjuter, men det ska alltid gälla. Låt inte betongen stannat upp innan den täcker hela botten.

När botten är täckt ”hackar” du ner i betongen med spackelspaden. Detta är bättre och säkrare än att vibrera skivan. Speciellt när det gäller denna typen av produkt. Se till att gå över hela skivan, men dröj inte för länge. Nästa lager måste i innan betongen blir för tjock, den brinner snabbt. Du ska även göra samma sak med nästa lager vilket gör att missar du någonting i första omgången så missar du det antagligen inte i nästa.

Oavsett hur många blandningar du behöver göra så upprepar du tillvägagångsättet.

 

Armera betongen

Nu ska vi ner med nätet.  Varför vi gör det nu och inte tidigare är för att man aldrig ska hälla betongen genom eller mot armeringen vid gjutning av bänkskivor och andra dekorativa gjutningar. Om man gör det får man märken efter armeringen på ovansidan av skivan vilket inte är snyggt. Många missuppfattar detta som att ”armeringen syns genom betongen”, men det kan den alltså aldrig göra. I och för sig så kan den framträda om man har en armering som rostar. Då kan man få ett rostmönster. Det här är det enda riktigt säkra sättet, enligt mig, att armera så tunna gjutningar.

Gör precis som tidigare. ”hacka” ner nätet tills dina distanser är utsträckta. Då vet du att nätet är helt rätt placerat i skivan. Ett tips är att se till att rotnätet är helt rakt. Det är väldigt vanligt att nätet är lite böjt och har du kommit så här långt så är det för sent att åtgärda det.

 

Skrapa skivan jämn

Inget är som väntans tider. Som tur är är inte väntan så lång med flytstöp. Det gör ingenting om du låter skivan ligga över natten, men bäst är att avforma efter ungefär 2-4 timmar beroende på temperatur. Det där med temperatur är viktigt. Fem grader upp eller fem grader ner halverar eller fördubblar brinntiden på betong. Det är väldigt stor skillnad. Mer om det kan du läsa i vår betongskola.

Nu när skivan har brunnit färdigt tar du samma spackelspade som du drog ut betongen med och skrapar ytan. Varför vi gör det är för att betong är ett stumt material och minsta ojämnhet blir en stor påfrestning på skivan vilket kan få den att spricka med tiden. Nu undrar säkert någon hur man ska kunna skrapa en yta jämn när Flytstöp är så hårt? Kortfattat är det så här att det du skrapar bort är egentligen mest cement utan ballast. Ballasten ligger någon millimeter längre ner och där kan man inte skrapa.

 

Avformning och torkning

Tyvärr fick vi inte med det här i videon. Avformningen är dock tämligen enkel. Vänd upp och ner på formen och akta fingrarna. Lossa kanterna. Alternativt lossar du kanterna innan du vänder skivan om. Det är lättast att vara två som hjälps åt.

Nu ska skivan ligga så här ett tag. Det gör absolut ingenting om du till och med kan få upp skivan på distanser. Det här kallas att skivan får en flersidig urtorkning. Det är betydligt bättre när det gäller att få till en snygg betong. Visst kan man låta betongen ligga i en form flera dagar och torka, men torkningen blir ofta ojämn och man får skiftande färg på ytan. Det är alltså bättre att ta ut betongen så tidigt som möjligt och låta den torka flersidigt. Detta gäller så väl bänkskivor som mindre figurer och annan betongdesign.

Även om flytstöp binder väldigt mycket vatten så rekommenderar jag att man låter skivan ligga så ett par dygn (med vanlig finbetong är det helt annorlunda och jag skulle inte ytbehandla en vanlig betong tidigare än 14 dagar efter man tagit ur den ur formen)

 

 

Fläckskydda skivan med Hey’di Top

Vi har många olika ytbehandlingar till betong i sortimentet och i detta exempel använder vi Hey’di Top. Observera att vi slipat bort cementhuden på betongskivan innan vi ytbehandlade den. Det behöver man inte göra, men vi tyckte det blev snyggare. Cementhuden är relativt enkel att få bort med hjälp av excenterslippapper till sten. Börja grovt och gå mot finare. Räkna med 5-6 grova och 3-4 finare papper till en normalstor (ca. 200x60 cm) skiva.

Späd ut Hey’di top med 7 delar vatten. Det vill säga har du en dl Hey’di Top ska du ha 7 dl vatten. Häll upp det i en sprayflaska. Arbetssättet som följer passar i en temperatur på 22°C, vindstilla och normal inomhusluftfuktighet. Är det varmare, blåser och du är utomhus får du köra mer på känsla. Inget är heller skrivet i sten. Variationer kan förekomma.

Spraya ut ett lager av blandningen. Låt det ligga och dra någon minut. Torka sedan av överflödet med en trasa. Låt detta nu torka riktigt ordentligt. Det tar i alla fall ett par timmar. Spraya igen och torka av direkt. Låt torka. Upprepa det här minst 5 gånger, gärna fler. Var noga med att torka jämt så finishen blir riktigt snygg. Med att torka menar vi egentligen att få bort överflödet och fördela toppen jämt.

Om vissa lager blir för tjocka, för många eller att man går på för snabbt med nästa lager kommer det göra att man stänger in fukt mitt i ytbehandlingen. Det kan få alla möjliga konsekvenser från att ytbehandlingen släpper, till att den blir gelélik och inte avtorkningsbar. Det är därför bättre att vänta ännu längre mellan varje lager så man är helt säker på att det torkat.

Om man gör det här rätt ger Hey’di Top en satinfinish som är mycket hård och helt vattentät. Gör ett vattentest. Pärlar det sig efter ytbehandlingen är klar? Då är det rätt. Om det pärlar sig men sedan sjunker in ska du på med fler lager. Tänk dock på att om man gör ett vattentest och skivan drar åt sig och man vill göra om, då är skivan fuktig igen. Vänta ett dygn innan du går på med fler lager.

 

Där har vi den! Betongskivan är klar.

När du nu är klar låter du ytbehandlingen vara något dygn. Detta för den ska torka riktigt ordentligt innan du brukar den. Nu är det bara att njuta av din tjusiga bänkskiva!

 

Några tänkvärda ord

Det finns som sagt var otroligt många sätt att gjuta en bänkskiva på. Det här är ett sätt och enligt mig det absolut smidigaste sättet. Självklart kan man göra skivor med finbetong också. Då ska man ha flytmedel i, det underlättar mycket. När man använder produkter som inte är gjorda för varandra måste man experimentera lite. Gör småprover först så du är riktigt säker på att du har rätt betong, rätt tillsatsmedel och rätt ytbehandling. Det är värt tiden du lägger ner på att prova. En färdiggjuten bänkskiva på två meter som måste kasseras är inte roligt.  

Om man vill ha en annan färg på skivan kan man kika på Färgpigment till betong. Det finns även ytbehandlingar till betong som förändrar djup och glans på finishen.

Lycka till!

/ Jonas

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Information

Handla