insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Gjut av och måla somriga jordgubbar.

Gjuta av jordgubbar med alginat.

Gjut av jordgubbar och andra frukter med alginat.

Med alginat, gips, hobbyfärger och lite tid kan du skapa somriga dekorationer av till exempel jordgubbar. Svårt? Nej inte så knepigt alls, och fort går det. Alginat som annars används mycket till handavgjutningar och kroppsavgjutningar är perfekt för att gjuta av ömtåliga saker så som frukter, keramik, växter, träd och stenar utomhus. Tack vare att alginatet stelnar så fort, faktiskt på bara en eller två minuter, hinner inte frukten påverkas vilket annars är vanligt om man försöker sig på detsamma med t.ex latex eller silikon.

 

Så här gör du

1. Blanda alginat

Blanda alginat

Blanda alginatet efter anvisningarna på paketet. Som vanligt när det gäller alginat kan man ibland behöva lite mer rinnande och ibland lite mer tjockare beroende på vad man ska gjuta av. Tillsätt gärna lite mer vatten än för lite eftersom här måste vi få alginatet rinnande så det hinner omsluta jordgubbarna innan det stelnar.

2. Häll i alginatet

Häll alginatet över jordgubbarna

Placera jordgubbarna i ett kärl och se till att de ligger still mot botten när alginatet hälls i. Om jordgubbarna flyter upp måste du hålla ner dem på något sätt tills det stelnat. Häll i rejält så allting är täckt. Bättre med lite för tjockt än för tunt här. Vi använder oss av Colads 1400 ml-blandkopp vilken man kan återanvända efter avgjutningen.

3. Jämna till gipset

Jämna till gipset med slippapper och kniv

När alginatet har härdat efter några minuter tar man ur dem från alginatet och fyller upp med gips. När man sedan tar ur jordgubbarna kan man behöva fixa till dem lite. Då är det bra om man har tillgång till slippapper och gärna en kniv man inte är så rädd om. Man kan även använda ett abranet som är fantastiskt bra och slitstarkt, även när man jobbar för hand.

 

4. Klara för att målas

Dags att måla jordgubbarna med hobbyfärg

Då var det dags att måla jordgubbarna. Vi ska använda oss av färger ur DecoArts sortiment, Americana acrylics och Americana Multi-Surface.

5. Penslar och färg

Måla jordgubbar med hobbyfärg

Red barnRed hot, Chic, & Golden straw är färgerna vi använt oss av. Penseln är en Gold line platt nr. 4  och Gold line rund 0. Man behöver inte använda precis samma färger då det är blandningen av färgerna som ger tonen. Vi har skrivit en liten guide hur vi målade och vad man kan tänka på här nedan.

6. Klart, om man vill...

Jordgubbarna av gips målade med färg från DecoArt är nu klara.

Klart! Nu har vi jordgubbar, men utan bladen. Om man vill göra blad på jordgubbarna kan man använda sig av t.ex Cernitlera eller Plus lufttorkande lera. När det gäller så små detaljer som dessa blad är cerniten efter att man bränt den i ugnen det bästa valet, men om man inte vill bränna så är den lufttorkande bättre.

 

Så här målar du jordgubbarna.

Börja med en ljusare röd färg som grund. Måla hela jordgubben och låt den torka. Måla sedan med den mörkare röda. Denna färg ska inte täcka hela jordgubben utan är till för att ge en mer naturlig färgskiftning. Prova dig fram med olika tekniker som t.ex vått i vått. Det betyder att innan den ljusare röda färgen har torkat målar man med den mörkare. Det gör att övergångarna mellan ljust och mörkt inte blir så skarpa och onaturliga. Till detta använder du den platta penseln.

När du sedan är nöjd med nyanserna av det röda är det dags att måla fröna på jordgubben. Blanda de två gula färgerna, mest av den mörkare, för att uppnå ett naturtroget utseende. Detta målar du enklast med den runda lilla penseln eftersom fröna är så små som de är.

För att skydda sitt verk och få en naturligare glans kan man lägga en satin-lack. Det har inte vi gjort på gubbarna på bilden ännu. Använd t.ex DuraClear satin varnish till detta.

 

Med detta tips önskar vi dig en riktigt trevlig sommar! (men vi kommer med fler tips under sommaren också, såklart ;) )

1 kommentar

Fjäril 2 år sedan
Tack för förklaring!
Produkter

Information

Handla