insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Acrylic Pouring - Såhär gör du och det här behöver du!

Acrylic Pouring guide

Acrylic Pouring, så här gör du, tips och trix

Populärt, fantastiskt, vackert, fascinerande, men kan också vara frustrerande, kostsamt och knepigt. I det här inlägget kommer du att få råd och tips hur man gör och vad man ska undvika att göra. Då blir det bara det roliga kvar!

Vi länkar alla produkter längst ner på den här sidan.

Guiden är skriven av oss och den kunskapen vi samlat på oss från alla våra kunder samt med stor hjälp av Jacqui Holmgren som även håller kurser i bland annat Acrylic Pouring runt om i landet. Det här är våra åsikter och våra tankar om hur man får fram de bästa effekterna. Självklart finns det många olika sätt och det beror även på vilken färg, vilka kulörer och vilka märken man använder sig av.

 

Akrylfärgen

Välj en akrylfärg med fina pigment. Vi rekommenderar Maimeri Acrilico vilket är studiokvalitetfärg av mycket fin kvalitet och som vi dessutom alltid har ett riktigt lågt pris på. Finns som 500 ml, 115 kr, och 75 ml, 49 kr. En färg du måste ha är Titanium white. Välj sedan färger som ligger nära varandra i färgcirkeln, t.ex turkos, klarblå, lila och cerise, så undviker du många tråkigheter. Om man använder t.ex rött, blått och gult så blir det alltid bruna leriga färger vilket inte alls är snyggt i den här tekniken. Blandar du 3 primära färger så blir det alltid brunt. Därför, återigen, det är viktigt att använda färger som ligger nära varandra i färgcirkeln.

Färgerna ska dessutom vara transparanta eller semitransparanta. Detta är också en mycket viktig punkt. De opaka färgerna har för tunga pigment, resultatet kommer inte bli lika bra. Tumma inte på detta. Den enda opaka färgen du ska ha är vit.

 

Floetrol och Pouring Medium

För att få absolut bästa effekt så ska du använda båda produkterna. 3 delar Pouring Medium och 1 del Floetrol. Båda mediumen gör färgen mer flytande, men fungerar lite olika, därför ska du använda båda.

 

Silikonolja

När du väljer silikonolja ska du välja en ren silikonolja. Sprayer och annat kan fungera ibland, men det bästa är att använda en helt ren silikonolja. Den oljan du hittar i vår butik är helt ren och fri från tillsatsmedel som annars kan störa. En annan anledning till att inte använda silikonspray är att du inte får någon kontroll på sprayen. Silikon sprider sig extremt lätt i luften använd därför aldrig en silikonspray i rum där du ska måla eller lacka annat. Detta kan påverka alla ytor i rummet under mycket lång tid.

 

Så här gör du

Denna lilla guide är baserat på en 30x30 cm målarduk så att du ska få en idé om hur mycket det går åt av varje produkt.

1. Använd fyra st färger + vit. Använd ett kärl för varje färg. Varje kärl ska rymma ungefär 0,5 dl. Gör ett lite större kärl för den vita färgen, det går åt mer av den. Fyll varje mugg med tre matskedar Pouring medium och 1 matsked Floetrol. Blanda i en färgklick ungefär lika stor som en hasselnöt. Rör om ordentligt i ca. 30 sekunder så all färg löser upp sig ordentligt. 

2. Tillsätt vatten. Blanda i lite i taget tills blandningen rinner som en kaffegrädde eller smält glass. Det är lätt hänt att man överdoserar vattenmängden så använd därför en duschflaska/sprayflaska och spraya ca. 2 sprut i taget för att uppnå en perfekt konsistens. Om man överdoserar vattnet kommer det inte bli några celler. Tänk på att en heavy body -färg som Maimeri Acrilico kräver mer vatten än t.ex Americana Acrylics eller Polyfluid, som man också kan prova.

3. Till sist tillsätt 2-3 droppar silikonolja. Använd en flaska med pip eller pipett för enklare dosering. Rör om några gånger, men vispa inte(!). 

4. Ta fram ett större rent kärl. Häll lite vitt i botten och häll sedan lite av varje färg ovanpå. Här kommer någonting annorlunda. Försök att hälla ner färgen från ca. 25 cm höjd. På något sätt hjälper detta att bilda finare celler. När du sedan hällt i de fyra färgerna så börjar du om och häller i vitt igen. Upprepa detta tills muggen är till 80% fylld. 

5. Ta din duk (i detta fall en 30x30 cm stor duk) och placera den mot muggen och medan du håller kärlet tätt intill dukens yta vänder du på alltihopa. Håll kvar och vänta ca. 30 sekunder medan all färg i muggen rinner nedåt och blandar sig i kärlet. Lyft försiktigt på ena kanten på kärlet så att färger rinner ut. Låt allting rinna ut och ställ sedan ifrån dig muggen.

6. Börja nu att gunga och vrida duken så att färgen sprider sig. Vi citerar Jacqui "Förhoppningsvis har nu cellerna börjat poppa upp till ytan och du skriker högt i glädje", för det är ungefär så det känns, det är som magi!

7. Nu är det dags att ta fram gasbrännaren. Se till att lågan inte rör vid färgen, det är värmen som gör jobbet. Om lågan går mot färgen finns det risk att den bränns. Nu framkommer fler och fler celler. Luta dukten åt olika håll så färgen når ut i kanterna. Du kan ta en kartongbit eller liknande och hålla den mot kanten så att färgen inte rinner ner på bordet. Då rinner färgen till din kartongbit och du lutar den åt andra hållet. Gör samma sak på alla fyra kanter tills du är nöjd.

8. Placera nu duken på ett helt plant underlag så att färgen inte rör sig. Klart!

9. ...eller nästan klart. Om du vill ytbehandla ditt verk måste du låta tavlan torka ordentligt. Detta tar c.a. 14 dagar. Tvätta sedan ytan med en mjuk svamp, lite diskmedel och vatten för att tvätta bort silikonoljan som ligger överst. Låt torka igen ett par dagar och använd sedan sprayfernissa eller spraylack. Det finns även en top coat till Pouring Medium-tavlor som man häller ut. Se länk nedan.

Nu är det klart!Här kommer några extra tips från oss!

Experimentera med att använda Americana Acrylics istället för Maimeri Acrilico. Det är en hobbyfärg som finns i mängder med kulörer och har mycket pigment.

Blanda gärna i blandkärl från Colad. Dels kan du återanvända dem och dels är de transparanta så att du ser vad som händer i muggen.

Blanda gärna med Colad Turbo Mix blandpinnar vilket ger en överlägsen blandning i jämförelse mot vanliga blandpinnar. Dessutom är de i plast vilket är att föredra.

 

Alla varor vi skrivit om i guiden. Klicka på bilderna för att komma till produkten.

Floetrol

Floetrol

Pris fr. 185 kr

Pouring Medium

Liquitex Pouring Medium

Finns i tre storlekar. Pris fr. 117 kr

Silikonolja

Silikonolja

Pris fr. 42 kr

Maimeri Acrilico

Maimeri Acrilico

Pris fr. 49 kr

Colad blandkoppar

https://www.wsochcompany.se/ovriga-produkter/blanda-karl-pinnar-etc/matkopp-blandkopp-colad-350-ml/

Pris fr. 6 kr

Turbo Mix blandpinne

https://www.wsochcompany.se/ovriga-produkter/blanda-karl-pinnar-etc/blandpinne-colad-turbomix/

Pris fr. 3 kr

Flaska med spets

https://www.wsochcompany.se/ovriga-produkter/plastforpackningar/tom-plastflaska-med-spets-60-ml/

Finns fler i butiken, sök på plastflaska. pris 12 kr

Sprayflaska

https://www.wsochcompany.se/ovriga-produkter/plastforpackningar/sprayflaska-250ml-500ml-1liter/

Pris fr. 20 kr

Americana Acrylics

Americana Acrylics

Pris 36 kr

PolyFluid

Polyfluid Maimeri

Pris 69 kr

Målardukar

Målardukar

Många olika dukar

 

 

22 kommentarer

Ewa 4 månad sedan
Hej! Jag är intresserad av att färgen ska bli tjockare, är det rätt medium att använda och hur gör man då?
EN 3 år sedan
behöver man använda en gasbrännare eller går det bra utan?
Jobbe Mer än 4 år sedan
Jag har köpt brännare på Clas Ohlson, funkar bra till att dekorera bakverk och pouring.
Maria Mer än 4 år sedan
Hej! Jag har samma fråga som en annan person ställt till er tidigare. Når man gör acrylic pouring så lyder råden från kurserna och konstnärerna på Youtube att det är viktigt att färgerna ska vara transparanta eller semitransparanta. Här på sidan så rekommenderar ni att man använder Maimeri Acrilico. Men dessa är, nästan uteslutande helt opaka - d v s täckande. Vad har ni för råd gällande dessa heltäckande färger så att de fungerar enligt Acrylic pouring? Tacksam för svar!
WS och company Mer än 5 år sedan
Hej! Det vi menar är egentligen att du ska använda färger som ligger nära varandra i färgcirkeln för att undvika att det blir beige/brunt. Om du önskar just den färgkombinationen kan du hitta kanske bättre kulörer i System 3. Ex. Process Magenta, Deep Violet, Ultramarine, Phatalo Turquoise. Det är inte ett måste att använda transparenta och semitransparenta färger när du väljer färger som ligger bredvid varandra i färgcirkeln. Lycka till!
Med vänlig hälsning, //Nikla Mer än 5 år sedan
Hej! ovan så står tex att man kan använda dessa fyra färger (turkos, klarblå, lila och cerise) + Titanium white. Färgerna ska dessutom vara transparanta eller semitransparanta. Detta är också en mycket viktig punkt! Jag kan inte hitta dessa färger som transparanta eller semitransparanta hos Maimeri Acrilico som ni rekommenderar?
WS och company Mer än 5 år sedan
Låt tavlan och färgen torka i ca 14 dagar. Sedan tvättar du av ytan noga med diskmedel och vatten, använd en svamp. Efter det ska du kunna lägga epoxi. Alltid bra att prova sig fram när man provar nya tekniker innan man går på sitt projekt :) Lycka till!
Med vänlig hälsning, //Nikla Mer än 5 år sedan
Om man gjort en Acryl Pouring tavla med Floetrol, Pouring medium, Acrylfärg, Vatten och Silikonolja så man får celler och sedan väntar 14 dagar... sen tvättar den, kan man då hälla över epoxy på den sen?
Katrin Mer än 5 år sedan
Det här var jättekul man vill bara göra massor
Margareta Mer än 5 år sedan
Jag undrar om man kan måla över en akryltavla jag gjort som torkat o hur gör jag då.
Mvh Margareta
WS och company Mer än 5 år sedan
Man kan göra Acrylic Pouring på många olika sätt och en del tar den vita akrylen först över hela canvasen för att de andra färgerna ska flyta ut på ett annat sätt. Det du sett är säkert bara akrylfärg och ev. pouring medium. Man kan även tillsätta eventuella tillsatser som silikonolja mm om man önskar celler. / Mvh Caroline
Cicci Mer än 5 år sedan
Hej. Jag har förstått mycket om den här tekniken. Vill börja göra akryl tavlor. Sett många klipp på Youtube. Min engelska är ganska dålig. I många klipp har jag sett att man häller stora mängder av "något"flytande i vit eller svart över canvas. Undrar om det är akryl färg eller något annat. Tacksam för svar
https://www.instagram.com/rmbl Mer än 5 år sedan
och vad innehåller liquitex, är det silikon?
https://www.instagram.com/rmbl Mer än 5 år sedan
vad e skillnaden på pouring medium decoart samt liquitex pouring medium och när används de?
WS och company Mer än 5 år sedan
Låt tavlan och färgen torka i ca 14 dagar. Sedan tvättar du av ytan med diskmedel och vatten, använd en svamp. Sedan kan du måla ett motiv, låta det torka och sedan fernissa :)
Målaren Mer än 5 år sedan
När tavlan torkat, och innan fernissa, kan man då måla på den med vänlig akryl o vattenblandning? Detta menar om jag ex vill måla in en fågel i bilden. Efter det fernissa bilden.

.
WS och company Mer än 5 år sedan
Om man vill att färgen ska hålla över tid så är det mer en varnish/fernissa man lägger ovanpå det färdiga verket. Använder du en färg som är en fluid så har man redan en flytande färg som inte behöver Pouring Medium. När det gäller Floetrol så skapar den större celler än vad silikonolja gör och därför en uppskattad produkt till denna teknik.
Undrar nybörjare Mer än 5 år sedan
Behöver man ha i något i färgen så att färgen håller sig över tid och varför behöver man ha i Floetrol och Pouring Medium, räcker det inte bara med att använda siliconolja?
WS och company Mer än 5 år sedan
Man bör använda den färdigblandade färgen inom 12-24 timmar. Det som kan hända är att det bildas en skinn över om man låter det stå så rekommenderat är nog snarare max 12 timmar.
Rosa Mer än 5 år sedan
Hur länge kan man förvara färdigblandade färger? Tänkte ifall man kunde blanda upp några flaskor med färdigt i som man kan använda när man vill ha de färgerna igen eller ifall man bör blanda nytt?
WS och Company Mer än 6 år sedan
Hej! Den kan du hitta på biltema, jula, kjell & Company eller andra varuhus. Jag tror till och med att det finns på välsorterade matbutiker. Kallas ofta för brylebrännare. Lycka till!
Diddi Mer än 6 år sedan
Tack för beskrivningen🙂 Undrar bara vart man hittar och kan köpa en gasbrännare som är bra till detta ändamålet.
Produkter

Information

Handla