insert_emoticon
local_shipping
  • Snabba leveranser

  • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Betongskolan, Del 2, RF (relativ fuktighet)

 

Betongskolan del två rf relativ fuktighet

Del 2, betongskolan. RF Relativ Luftfuktighet och urtorkning

Det handlar om fuktigheten i betongen och är en av de absolut vanligaste samtalsämnena när det gäller betong i vår kundtjänst. Oftast yttrar det sig i ytbehandlingar, så som färg, puts, lack med mera som släpper eller klara ytbehandlingar som blir mjölkiga och immiga. Så när kan man då måla, lägga tätskikt, putsa eller gå på med ett vax? I denna del av betongskolan försöker vi reda ut några av frågorna i detta mycket stora område. Hur vet man när betongen är torr nog? Vi ska försöka att undvika att bli allt för djupgående i denna guide och istället hålla oss till relevant information.

Det finns många olika faktorer som kan påverka en torktid och oändligt många konstruktioner, därför måste man beräkna detta efter varje enstaka fall och varje enstaka konstruktion. Den här guiden kommer ge en uppfattning om hur RF fungerar. De siffrorna och uträkningarna som är presenterade kan därför inte rakt av översättas till ditt projekt, egna tester skall alltid utföras.

 

Vad är RF och hur mäter man den?

RF är relativ fuktighet. Normalt sett mäter man denna i luft och varför mäter man den då i betong som är ett material? Jo, på grund av betongens uppbyggnad mäter man hur mycket RF det finns i betongens porer. Det är svårt att mäta RF hemma eftersom det sker med instrument, men man kan med hyfsad träffsäkerhet räkna ut hur lång tid betongen behöver ha på sig för att nå rätt nivå. Se länkar längst ner på sidan. Olika betongsorter har olika mängder med vatten den kan hålla, det beror på betongens uppbyggnad. Detta kommer i en annan del av skolan där vi går mer in på vad betong egentligen är.

 

Hur lång tid tar det innan jag kan ytbehandla?

För att svara på den frågan måste vi först förstå vad urtorkning är. Det första man måste tänka på när det gäller urtorkning av en cementprodukt är omständigheterna kring. Nästan alla torktider är uträknade vid 20°C på en plats med god ventilation.

 

VCT

VCT står för vattencemental. Det är alltså förhållandet mellan vatten och cement. Det finns fler faktorer än detta som påverkar urtorkningen, men det att dividera vatten delat på cement i kilo ger ett relativt träffsäkert resultat. Först lär vi oss vad vattenmängden och cement egentligen är.

 

Vattenmängd

Mängden vatten i gjutningen är en av faktorerna som påverkar hur lång torktid betongen har. Om du har i mer vatten än vad betongen är uträknad till kommer torktiden vara mycket längre samt det kommer påverka krympningen och då spricker betongen lättare, drar ihop sig och kan till och med böja sig (speciellt tydligt vid gjutning av skivor m.m) mer om krympning kan du läsa i första delen av vår betongskola. Du hittar alla länkar här nedan på sidan.

 

Cementmängd

Cement binder vatten och hur mycket cementen binder och hur lång urtorkning den har beror även det på många olika faktorer. Cement är i grund och botten keramiska kulor och vatten. Beroende på hur dessa kulor är malda har cementen olika absorberande egenskaper. Utöver detta påverkar även mängden gips, kisel, flygaska med mera. Detta påverkar även i allra högsta grad även krypmningen som du kan läsa om i första delen av betongskolan.

På grund av alla olika faktorer och hur en betong är uppbyggd skiljer sig alltså alla cementsorter från varandra, och det bästa är att alltid kontakta tillverkaren för att få reda på exakt hur lång torktid en cementprodukt har. Oftast finns dessa specifikationer endast på högpresterande betongsorter.

 

Andra faktorer som påverkar.

Temperatur

Hur varmt det är på platsen där du gjuter är som ovan nämnt en stor faktor. Bara 5 grader varmare halverar tiden och 5 grader kallare fördubblar tiden. Tänk då på när man gjuter utomhus, då är det nästan omöjligt att räkna ut torktiden när temperaturerna varierar mer än 5 grader under ett dygn. På grund av de ökade temperaturskillnaderna som förekommit de senaste åren börjar många tillverkare anpassa cementen efter detta.

Luftfuktighet - Är också en faktor. Hur mycket fukt kan luften ta upp.

Tjocklek - Hur tjock är betongen? Ju tjockare betong, desto längre tid.

Enkelsidig eller flersidig - Är det en enkelsidig urtorkning eller en flersidig? En flersidig urtorkning går mycket snabbare.

 

Nu räknar vi! Flera olika exempel.

Det första exemplet är en betongbänkskiva. Den ska ytbehandlas med en tät ytbehandling eftersom vi vill ha den mycket fläckskyddad. (Det är annorlunda med diffusionsöppna ytbehandlingar, men det tar vi lite längre ner på sidan).

 

Observera att denna uträkning är baserad på byggprojekt och kan därför inte omvandlas direkt på mycket mindre gjutningar, men det ger ändå en fingervisning.

 

Vi har några parametrar

Vattencementtalet är 0,5 (”finbetongstandard”) Det vill säga, vattenmängden i kilo / cementvikten i betongen

Vi vill att RF ska vara 85% vilket är ett generellt tal man brukar använda sig av när man ska ytbehandla betong

Andra faktorer

Tjockleken är ca. 5 cm

Vi har en flersidig urtorkning (vi tar ur skivan ur formen så fort det går och låter den torka ur från alla håll)

Det är konstant 20°C där vi gjuter

Vi gjuter inomhus och har en luftfuktighet på 40% samt normal ventilation

Innan du kan gå på med ytskikt måste skivan ha en flersidig urtorkning i ca. 25-30 dygn.

Samma parametrar, men vi har inte möjligheten att lägga upp skivan på någonting som ger en flersidig urtorkning (även underifrån) alternativt att skiva ligger kvar i formen. Innan du kan gå på med ytskikt då är det ca 55-60 dygn.

Dessa tal är mycket viktiga för att få en bra ytbehandling och ännu viktigare om skivan ska vistas utomhus.

 

Vi gör ett nytt exempel.

Den här skivan, av samma mått gjuter vi utomhus eller i ett oisolerat föråd/garage m.m. i Juli

Vattentalet är fortfarande 0,5

RF ska vara 85%

Tjockleken är fortfarande 5 cm

Vi har en flersidig urtorkning

Temperaturen är en normalsnittemperatur i Juli, det vill säga 16°C

Luftfuktigheten är 70%

(det regnar inte)

Innan du kan gå på med ytskikt måste skivan ha en flersidig urtorkning i ca. 35-50 dygn.

Samma parametrar, men vi har inte möjligheten att lägga upp skivan på någonting som ger en flersidig urtorkning (även underifrån) alternativt att skiva ligger kvar i formen. Innan du kan gå på med ytskikt då är det ca 90-100 dygn.

 

Mindre gjutningar och designgjutningar

Många av våra kunder gjuter figurer och annan design. Det här är mycket knepigare att räkna på eftersom vanlig betong inte är uträknat för att gjuta småsaker, men generellt gäller ungefär samma regler. (Till småsaker är egentligen hobbybetongen överlägsen. Det här är någonting vi kommer ta upp i en annan del av skolan, varför är hobbybetong så mycket dyrare och vad är egentligen hobbybetong) Någonting man verkligen ska tänka på när man gjuter mindre saker i formar är att börja räkna från och med att man tagit ur produkten ur formen. Någonting djupt ner i en form kommer i princip aldrig nå rätt RF så du kan börja måla. Vi räknar lite i alla fall, men vi gjuter endast fyrkanter så man får en uppfattning om ungefärlig tidsåtgång.

Vi har en fyrkant och gjuter den med finbetong.

Vattencementtalet är 0,5

RF ska vara 85%

Tjockleken är 15 cm åt vardera håll

Vi har en flersidig urtorkning

Temperaturen är 20°C och normal ventilation

Vi gjuter inomhus, luftfuktighet 40%

Vi kan måla denna fyrkant efter 52 dygn

Om vi låter den stå kvar i formen tar det 119 dygn innan du kan måla säkert.

Gör vi samma sak fast utomhus i Juli så som med ovanstående exempel med betongskivan så kan vi måla efter 76 dygn. Om figuren sitter kvar i formen tar det hela 175 dygn

 

Tillsätt aldrig mer vatten.

Tillsätter du mer vatten än vad instruktionerna säger kan du lägga på många dygn extra. Mer vatten än vad som står betyder även ökad krympning, skörare betong, större risk för sprickor, sotutfällningar och många andra problem.

Sanning med modifikation
Som sagt, det här är en sanning med modifikation eftersom alla figurer är ju först och främst inte fyrkanter, men även att en liten figur torkar snabbare än stora ytor som dessa beräkningar är baserade på, men det är ändå en tumregel, det tar nog mycket längre tid innan du kan måla än du trott, eller hur?

 

Vad händer om man behandlar ytan tidigare än så?

Vi ger några exempel

Färg

Betong är egentligen ett perfekt material att måla på rent vidhäftningstekniskt, i princip alla färger fäster. Nu är det inte så att man kan måla en källarvägg med tät akrylfärg, så självklart finns det många områden där man behöver måla med en speciell färg, men… rent generellt så biter i princip alla färger mycket bra på betong.

Trots detta är det extremt få färgtillverkare, speciellt inom hobbyfärg, som skriver att deras färger fungerar för betong, varför då? Jo, det handlar till största del om ovanstående. Det här med RF är väldigt knepigt och kan uppträda på sådant sätt så man tror det är färgen det är fel på vilket det nästan aldrig är, i alla fall inte när man målat på porös betong eftersom allt sätter sig, även det man inte vill fläckar betong.

Om man målar på en betong som inte nått 85% eller lägre (man ska allra helst ner mer än så) så kommer färgen att lossna, oavsett var du har placerat din pjäs, förr eller senare. Därför kan det kännas jättekonstigt att färgen lossnar efter 1 år, eller kanske 2 eller kanske 3 och då tänker man att det måste handla om färgen eller yttre omständigheter. En färg tillverkad för betong är egentligen väldigt sällan helt tät, om någonsin. Detta är på grund av att fukten tillslut kommer stiga och trycka bort färgen. Om färgen är vattenlöslig (efter torkning) kan färgen lösas upp.

Varför lossnar färgen från betongen

När solen ligger på och värmer på en figur i betong stiger vattnet mot det varma området. Detta resulterar i en stor kraft som kan få färgen att släppa. Speciellt vid hög RF i betongen.

Även om man gått under 85% så föreligger fortfarande risker att färgen tillslut lossnar. Speciellt gäller detta ting som ska förvaras utomhus. Ibland kan det gå flera år innan det händer någonting. Oftast beror detta på att där figuren blir som varmast, dit drar sig fukten. Fukten har en otrolig sprängkraft och när den samlas på ett ställe, ofta i en ”topp” så lyfter den bort färgen för att komma ut. Ofta kan man se detta på en sida där solen ligger på mer eller på en plats på figuren där det smalnar av och blir en topp.

 

Men om jag lackar så blir det väl bra? Eller?

Nja, tyvärr gör du bara situationen ännu värre med lack. Lacken skyddar mot det som kommer utifrån, men här har vi redan stängt in problemet. Det är få saker utifrån som får färgen att lossna. Kanske blekas eller torka ur, men inte lossna.

Vattnet är även ångtryck, det finns flera olika benämningar, men vi kallar det vatten, för det är vad det är.

 

Vad ska man då göra, och hur ska man då måla?

Jo, om du har en tät färg som t.ex akrylfärg eller liknande eller om du lackat över färgen så ska du lacka och måla runt om. När du gör det är det extremt viktigt att betongen verkligen nått den RF den ska ha. På det sättet kommer inte mer fukt in i betongen och den fukt som redan finns är den mängd som betongen klarar av att hålla.

Om du däremot målar med en diffusionsöppen färg (en färg som släpper genom vattenånga/vatten), som t.ex kalkfärg (går mycket bra att ha utomhus) m.m. så kan du måla ensidigt, men du får aldrig lacka över, då stänger du in problemet igen. Dessutom kan du med en färg som är diffusionsöppen gå på betongen tidigare då den släpper genom ångor och vatten.

Detta gäller f.ö. även gips och andra material, samma sak där, man får inte stänga in fukten.

Det här går att utveckla hur långt som helst och handlar om så många variabler att vissa får det att funka ändå, vissa får det funka ibland, andra får färgsläpp efter flera år, andra får det efter bara en vinter och vår, men det är alltid fukten som är problemet om man inte har andra uppenbara fel som t.ex feta oljor i gjutformarna m.m. Om man verkligen låter sina gjutningar torka ur ordentligt eller arbetar med diffusionsöppna färger framträder det här problemet inte alls.

 

Ytbehandlingar som vax, lack m.m.

Vi säljer många olika typer av ytbehandlingar på WS och vi har sett de flesta problem, vaxer som blir som tvål när man blöter skivan, oljor som får betongen att koka, immiga ytbehandlingar, flagnande ytbehandlingar, pulveriserade ytbehandlingar, otäta ytbehandlingar och en massa andra tråkiga resultat.

Det är nästan alltid fuktproblem, även om kunden varit mycket skicklig vid påförandet. Därför är det extremt viktigt att vänta till RF har nått rätt nivå. Det finns många typer av ytbehandlingar, täta och diffusionsöppna. Alla beter sig lite olika så man får ta var produkt för sig, men här är lite generell information om problem som fukten orsakar.

Tvåliga vaxytor

Fukten och ångtrycket kan påverka vissa ytbehandlingar så att de blir tvåliga. Antingen är de tvåliga hela tiden så reagerar de med att lösa upp sig när man blöter skivan med t.ex en disktrasa.

Immiga och vita ytor

Här har fukten trängt upp, löser upp ytbehandlingen underifrån och förhindrar den från att torka ut. Detta resulterar i att ytbehandlingen blir mjölkig. Ibland trycker även ånga upp kalk och salt från betongen som låser sig under ytbehandlingen och framträder som vita, dimmiga områden.

Rena släpp av ytor

Om man har helt täta ytbehandlingar kan det påverka så pass så att ytbehandlingen helt enkelt släpper.

Mycket sugande ytor i betongen även efter behandling med olja.

Om betongen håller en hög RF när man går på med en varm stenolja kan detta resultera i att det blir ett ångbad i skivan, detta öppnar upp stora porgångar och gör skivan extremt sugande.

Mycket sugande ytor i betogen, andra ytbehandlingar.

Om skivan har för hög RF så kan inte ytbehandlingen i vissa fall mätta betongen. Detta kan resultera i att ytbehandlingen inte blir fullgod och därför inte tät.

Det finns väldigt många olika problem med ytbehandlingar och hög RF, vi kan inte lista alla problem som kan uppstå här, men det är ytterst viktigt att skivan nått rätt RF innan man ytbehandlar den.

 

Olika cementprodukter kan binda olika mycket vatten

Hur mycket vatten en betong kan behålla och hur mycket som ska dunsta beror helt på betongsort. Det finns specialprodukter som man kan måla tidigare, speciellt med diffusionsöppna produkter. Flytstöp är en sådan produkt som du hittar här i webbutiken. Då kan du redan vid 95% RF gå på med en diffusionsöppen ytbehandling (betonglack mfl) eller färg (kalkfärg mfl.)

Därför är det väldigt viktigt att prata med tillverkaren, eller läsa produktbladet så du förstår produkten och vilka halter som gäller för just denna.

 

Finns det sätt att få betongen att bli färdig snabbare?

Ja, och nej, det finns vattenersättande produkter, alltså produkter med torrhalt. Flytmedel är ett sådant medel. Någonting man ska undvika är att stresstorka betongen. Man ska alltså inte försöka påverka betongen genom att t.ex värma den. Visst når den rätt RF snabbare, men resultatet blir inte bra. Undvik detta!

 

Varje projekt är unikt
Som tidigare nämnt i denna del av skolan måste alltid egna uträkningar utifrån ditt projekt göras. Behöver du hjälp med våra produkter finns vi här för dig. Kontakta vår kundservice.

 

 

Länkar

Betongskolan del 1, krympning
För att ytterligare förstå vad urtorkning och RF är samt hur det egentligen påverkar dina gjutningar rekommenderar vi att läsa den första delen i betongskolan.

Klicka här för att komma till del 1, krympning.

BetongtorkningsAppen.
Det här är en jättebra app för att räkna ut hur länge betongen ska torka. Obeservera att det inte är WS och Company som ligger bakom denna App och därför kan vi heller inte svara för att resultatet är riktigt och eller ge support på Appens funktion.

 

App för betong RF Betongtorkning

För IPhone

https://itunes.apple.com/se/app/betongtorkning/id756689892?mt=8

För Android 

https://play.google.com/store/apps/details?id=se.sbuf.betongtorkning&hl=sv

1 kommentar

Anya Hellström 3 veckor sedan
Wow, bra expertis hjälp. Tack.
Produkter

Information

Handla