insert_emoticon
local_shipping
 • Snabba leveranser

 • - Beställ innan kl. 12:00 och vi skickar ditt paket samma vardag
Moms visas:

Att gjuta av en hand är lätt. Här kommer 10 tips som underlättar ytterligare!

Gjut av en hand med alginat

Gjuta av en hand, fot eller någonting annat. Här följer 10 tips som gör det enklare.

Här i vår webbutik under både artikeln alginat, men även guidesidan får man många råd hur man bäst lyckas med sina avgjutningar, men det finns många andra tips och trix man kan använda sig av. Alla brukar hitta sina egna trix för att nå toppenresultat och här följer några av dem som är väl värda att prova.

 1. Blanda alginatet med en färgvisp på skruvdragare för en snabbare och bättre blandning. Tillverkaren uppger 2 minuters blandning, men med hjälp av vispen kan man blanda under kortare tid för att ha lite längre tid på dig till själva avgjutningen. Du får även en mer krämig blandning utan större klumpar. (lite klumpar är ok att ha, det påverkar inte speciellt mycket)
 2. Tänk på att inga fingrar pekar uppåt i formen vid en handavgjutning. Då kommer luften att fastna där när du gjuter och fingertopparna kommer inte med i avgjutningen. Om detta ändå mot förmodan skulle hända är ett bra tips att gjuta med gips för att enkelt kunna laga upp fingertoppen. Om du använt Formgips så bygger du bara upp den delen som saknas och när gipset sedan torkat kommer man knappt kunna se lagningen. 
 3. Har du fått små håligheter eller ”knottror” på avgjutningen? Håligheterna fyller du bara i med nytt material och knottrorna pillar du bort med t.ex en skalpell.
 4. Ibland kan det upplevas svårt att få ur handen ur alginatet. Smörj in handen med olja (matolja, parfymfri olja) för att lättare få ur handen ur formen
 5. Vid par-avgjutningar eller för att ge avgjutnigen ett annat utseende är det vackert att ha med smycken i avgjutningen. Om du t.ex har en ring på fingret så kommer den att komma med i avgjutningen, detta kan vara en fin detalj att sedan måla. Tänk på att ringar med större stenar kan riva i formen när du drar ut handen så var bara försiktigt så ska det inte vara några problem. Armband går också bra att ha på sig, men dessa fastnar ofta lite lättare om den går över handleden. En generell regel att tänka på är att inte använda smycken med hål rakt igenom eftersom alginatet då sätter sig fast och det kommer rivas sönder när man tar ur handen.
 6. Trött på gips? I din alginatform kan du även gjuta betong utan problem, det man ska tänka på är att betongen tar lite längre tid på sig att brinna så låt den sitta i lite längre och klä gärna in formen i plast och förslut, detta gör att fukten håller sig kvar och gör att alginatet torkar lite långsammare. Du kan även gjuta med polyuretan och skapa avgjutningar i kallgjuten metall tillsammans med något av våra metallpulver koppar, brons, aluminium, järn eller mässing.
 7. Alginat är helt giftfritt och kan användas på hela kroppen, även över slemhinnor. Om du ska göra en ansikts- eller kroppsavgjutning är det enklare om man arbetar med händerna istället för pensel. Som stödkappa använder du enkelt gipsbindor.
 8. Alginat är en engångsform, dock kan man ibland lyckas gör en andra avgjutning genom att skära upp formen och vara väldigt försiktig vid urtagning. En knuten näve är nästan aldrig några problem att göra fler kopior av medan en hand med utsträckta fingrar kan vara lite knivigare.
 9. Använd kallt vatten. Gärna så kallt som du klarar. Detta gör att alginatet tar lite längre tid på sig att härda vilket ibland kan vara värdefull tid. Använd aldrig varmare vatten än 20-22 grader.
 10. Hur mycket alginat behöver jag? Detta är en av de vanligaste frågorna vi får. Det bästa sättet är att använda kärlet som du tänkt gjuta i och mäta upp hur mycket vatten det går i när handen är placerad i kärlet. Den volymen vattnet har är samma volym alginat du behöver. 450 gram alginatpulver ger ca 1 liter färdigblandat alginat. 

 

Hoppas det här gav lite tips på vägen!
Här följer några länkar till produkterna och våra guider.

Alginat (4-minuters) Från 139 kr

Alginat (9-minuters) från 279 kr

Formgips från 59 kr

Videoguide handavgjutning med 9-minutersalginat
Illustrerad guide handavgjutning

 

Avgjutning vuxenhand

Avgjutning vuxenhand

Två händer, kruka

Handavgjutning kruka

 

Barnhand och barnfot

Handavgjutning, barn

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkter

Handla

Information